Ποινή φυλάκισης 12 ετών επιβλήθηκε από δικαστήριο της Δανίας σε τέσσερις άνδρες, οι οποίοι καταδικάστηκαν συνωμοσία με στόχο τη δολοφονία εργαζομένων στην εφημερίδα Jyllands-Posten, την πρώτη που δημοσίευσε τα επίμαχα σκίτσα του Μωάμεθ το 2005. Το πρωτοδικείο του Γκλόστρουπ στα προάστια της Κοπεγχάγης έκρινε χθες ότι οι τρείς Σουηδοί και ένας Τυνήσιος είναι ένοχοι για τρομοκρατία, ανακοίνωσε η πρόεδρος του δικαστηρίου Κατρίν 'Ερικσεν, κατά την ανάγνωση της ετυμηγορίας, η οποία υιοθετήθηκε ομόφωνα και μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση.

Αντίθετα, οι καταδικασθέντες,αθωώθηκαν από την κατηγορία της παράνομης οπλοκατοχής.

Οι Σάχμπι Μπεν Μοχάμεντ Ζαλούτι, Μούνιρ Αουάντ και Ομαρ Αμπντάλα Αμπελάτζμ, σουηδοί πολίτες τυνησιακής, λιβανικής και μαροκινής καταγωγής και ο Τυνήσιος Μούνιρ Μπεν Μοχάμεντ Ντάχρι έχουν δηλώσει αθώοι. Μόνο ο Ντάχρι ομολόγησε την ενοχή του για την παράνομη οπλοκατοχή.

Η κατηγορούσα αρχή είχε υπογραμμίσει, τη στιγμή της σύλληψής τους, ότι οι τέσσερις άνδρες είχαν πρόθεση να σκοτώσουν μεγάλο αριθμό ανθρώπων στα γραφεία της εφημερίδας Jyllands-Posten στην Κοπεγχάγη. Είχε επίσης τονίσει ότι οι κατηγορούμενοι σκόπευαν να πραγματοποιήσουν επιθέσεις και σε άλλα κτίρια που θα επέλεγαν τυχαία, αν δεν κατάφερναν να εισέλθουν στο κτίριο της εφημερίδας, για να εκδικηθούν τη δημοσίευση από την εφημερίδα των σκίτσων του προφήτη Μωάμεθ.

Οι τέσσερις άνδρες συνελήφθησαν το Δεκέμβριο του 2010. Η αστυνομία αποκάλυψε τη συνωμοσία για την επίθεση στην εφημερίδα το 2009 και τον Ιανουάριο του 2010.

ΥΤπενθυμίζεται ότι μετά τη δημοσίευση των σκίτσων του Μωάμεθ, προκλήθηκαν διαμαρτυρίες το 2006 κατά της Δανίας στο εξωτερικό, όπως και ταραχές σε χώρες από τη Μέση Ανατολή ως την Αφρική και ως την Ασία, κατά τις οποίες τουλάχιστον 50 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
TAGS