Σε υπερπολυτελή θέρετρα θα παραθερίσουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο τα μέλη της ιταλικής οικονομικής αστυνομίας Guardia di Finanza, όχι για αναψυχή αλλά για να βρουν φοροφυγάδες. Σύμφωνα με την εφημερίδα Corriere Della Sera «γι΄ αυτούς τους δύο μήνες μεγάλης τουριστικής κίνησης, περίπου πεντακόσια μέλη της οικονομικής αστυνομίας και ιθύνοντες της υπηρεσίας φοροεισπράξεων, έχουν κάνει κράτηση σε πολυτελή ξενοδοχεία της Σαρδηνίας. Ο μέσος όρος διαμονής τους, θα είναι δυο ημέρες».

Στη λεγόμενη Σμαραγδένια Ακτή (Costa Smeralda) της Σαρδηνίας συνηθίζει να παραθερίζει μεγάλο μέρος των Ιταλών μεγαλοεπιχειρηματιών, γνωστοί ελεύθεροι επαγγελματίες, όπως και προβεβλημένα ονόματα του θεάματος και του αθλητικού χώρου.

Οι άνδρες και οι γυναίκες της Guardia di Finanza, προσποιούμενοι πιθανώς τους απλούς πελάτες, θα προσπαθήσουν να παρακολουθήσουν τη συμπεριφορά πελατών και ξενοδόχων: από τη μία, δηλαδή, αν εκδίδονται οι οφειλόμενες αποδείξεις, και από την άλλη αν οι τουρίστες που ξοδεύουν σοβαρά ποσά για τη διαμονή τους, μπορούν να δικαιολογήσουν τις ακριβές αυτές διακοπές, βάσει της φορολογικής τους δήλωσης.

Τους περασμένους μήνες, η ιταλική οικονομική αστυνομία πραγματοποίησε, μεταξύ άλλων, εφόδους στο γνωστό ορεινό θέρετρο Cortina D' Ampezzo και σε σειρά νυχτερινών κέντρων του Μιλάνου.