Για μια διετία θα παραμείνει στο Κόσοβο η αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) EULEX, παίρνοντας σήμερα το πράσινο φως από το Συμβούλιο της Ένωσης. Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug, για τη χρηματοδότηση της αποστολής έχει μάλιστα εγκριθεί κονδύλι ύψους 111 εκατομμυρίων ευρώ, για τον πρώτο χρόνο της παράτασης.

Η ύπατη εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας της ΕΕ Κάθριν Άστον εξέφρασε την ικανοποίησή της για την εξέλιξη αυτή, προτρέποντας τις αρχές της Πρίστινας να κάνουν χρήση των γνώσεων και της εξειδίκευσης της EULEX, σημειώνοντας ότι στο μέλλον οι τοπικές αρχές θα πρέπει να αναλαμβάνουν ολοένα και περισσότερες υποχρεώσεις.

Σύμφωνα με την κ. Άστον, το πλαίσιο της θητείας της αποστολής παραμένει το ίδιο σε μεγάλο βαθμό, αλλά δεδομένης της προόδου που έχει επιτευχθεί την τελευταία τριετία, αλλά και της ανάπτυξης των σχέσεων μεταξύ ΕΕ και Κοσόβου, «η αποστολή θα αναδιαρθρωθεί εσωτερικά».

Στόχος είναι η δημιουργία μίας ισχυρότερης, πιο ευέλικτης και πιο αποτελεσματικής αποστολής, υπογράμμισε η κοινοτική αξιωματούχος.

Στο παραπάνω πλαίσιο, από τις 15 Ιουνίου του τρέχοντος έτους, το διεθνές προσωπικό της EULEX δεν θα ξεπερνά τα 1250 άτομα (από 1950 που είναι σήμερα) και το ντόπιο τα 1000 (από 1200 σήμερα).