Στην απέλαση διπλωματών 17 Δυτικών κρατών αποφάσισε να προχωρήσει η Συρία, λίγες ημέρες αφότου πολλοί πρεσβευτές της Δαμασκού απελάθηκαν από τις μεγαλύτερες πρωτεύουσες της Δύσης.

Οι διαπιστευμένοι εκπρόσωποι των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Τουρκίας ήταν ανάμεσα στους διπλωμάτες που χαρακτηρίστηκαν «ανεπιθύμητοι» από την κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, καθώς εντείνονται οι φόβοι για κλιμάκωση των συγκρούσεων μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και αντικαθεστωτικών ανταρτών στη Συρία.

Οι περισσότερες από αυτές τις χώρες είχαν ήδη ανακαλέσει τους επικεφαλής των πρεσβειών τους από τη Δαμασκό.

«Η Συριακή Αραβική Δημοκρατία ακόμα πιστεύει στη σημασία του διαλόγου, που βασίζεται στις αρχές της ισότητας και του αμοιβαίου σεβασμού», σχολίασε μέσω γραπτής δήλωσης το υπουργείο Εξωτερικών της Δαμασκού. «Ελπίζουμε ότι οι χώρες που ξεκίνησαν αυτά τα βήματα θα υιοθετήσουν αυτές τις αρχές, που θα επιστρέψουν στις σχέσεις να επιστρέψουν στο φυσιολογικό», κατέληξε η δήλωση.

Την προηγούμενη εβδομάδα, πολλά Δυτικά κράτη, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Αυστραλίας, απέλασαν τους σύρους πρεσβευτές από τα εδάφη τους, ως πράξη διαμαρτυρίας για τη σφαγή 108 αμάχων στην πόλη Χούλα της Συρίας.


Κατά χιλιάδες στην Τουρκία οι σύριοι πρόσφυγες

Στο μεταξύ, περισσότεροι από 2.700 Σύροι έχουν καταφύγει στη γειτονική Τουρκία τις τελευταίες πέντε ημέρες, αναφέρει τούρκος αξιωματούχος.

Ταυτόχρονα, κάτοικοι των πόλεων που βρίσκονται στα σύνορα των δύο χωρών δηλώνουν πως οι συριακές δυνάμεις πυρπολούν τα δάση της περιοχής προκειμένου να αποκαλύψουν τους αντάρτες που έχουν προσφύγει σε αυτά.

Οι περισσότεροι πρόσφυγες έχουν καταλήξει στη νοτιοανατολική επαρχία της Τουρκίας Hatay, με τις αρχές να καταγράφουν πλέον παραπάνω από 27.000 Σύρους σε στρατόπεδα προσφύγων στην περιοχή.

Πηγή: skai.gr
TAGS