Τελείως αντίθετες σε μια ξένη επέμβαση στη Συρία και μια επακολοθούμενη αλλαγή καθεστώτος στη χώρα συμφώνησαν να είναι η Ρωσία και η Κίνα μετά την επίσκεψη στο Πεκίνο του ρώσου προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν.
Σε κοινή τους ανακοίνωση οι δύο δυνάμεις δήλωσαν ότι είναι εναντίον της στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία και στην επιβολή αλλαγής του καθεστώτος.

Παράλληλα Κίνα και Ρωσία αντιτάσσονται στη χρήση «στρατιωτικής βίας» και «στις μονομερείς κυρώσεις» εναντίον του Ιράν, όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωσή τους.

«Η Ρωσία και η Κίνα τάσσονται κατά της προσφυγής στη στρατιωτική βία ή της απειλής για προσφυγή στη βία εναντίον του Ιράν και δεν εγκρίνουν την επιβολή μονομερών κυρώσεων εναντίον του», σημειώνουν.

Εξάλλου οι δύο χώρες ζήτησαν τη διεξαγωγή μιας νέας διεθνούς διάσκεψης για τη Συρία «όπου θα συμφωνηθεί να ακολουθηθεί, ειλικρινά και χωρίς ενδοιασμούς, το σχέδιο» του κοινού ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία Κόφι Άναν.

Ο Άναν αναμένεται να μιλήσει αύριο Πέμπτη στο Συμβούλιο Ασφαλείας και τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όμως σύμφωνα με διπλωμάτες έχει ήδη αρχίσει να διαβλέπει την αποτυχία του σχεδίου του και γι' αυτό επιθυμεί η διεθνής κοινότητα να πιέσει με όλο της το βάρος ώστε να γίνει σεβαστό ή να βρει ένα «σχέδιο Β».