Έκτακτη σύσκεψη για την κατάσταση στη Συρία συγκαλείται το απόγευμα της Τετάρτης στην Κωνσταντινούπολη, υπό το βάρος της κλιμάκωσης των συγκρούσεων μεταξύ των δυνάμεων του Μπασάρ αλ-Άσαντ και των αντικαθεστωτικών.
Στη διάσκεψη θα συμμετάσχουν η  Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, ευρωπαίοι  επικεφαλής διπλωματίας -ανάμεσά τους οι Λοράν Φαμπιούς και Ουίλιαμ Χέιγκ- αλλά και υπουργοί από αραβικές χώρες.

Η Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι στη διάσκεψη της Κωνσταντινούπολης θα τεθούν επί τάπητος τα βασικά στοιχεία μίας στρατηγικής δημοκρατικής μετάβασης στη Συρία.

Τουρκικές διπλωματικές πηγές έχουν δηλώσει ότι πέραν της Χίλαρι Κλίντον στη διάσκεψη θα παραστούν οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας και Βρετανίας, Λοράν Φαμπιούς και Ουίλιαμ Χέιγκ αντίστοιχα, ενώ έχουν προσκληθεί και Άραβες υπουργοί στη σύνοδο της οποίας θα προεδρεύσει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.

Στο μεταξύ, ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Τζούλιο Τέρζι υποστήριξε ότι υπάρχει κίνδυνος γενοκτονίας στη Συρία, αν δεν υπάρξει άμεση επέμβαση.

«Η στρατηγική της Δαμασκού κινδυνεύει να προκαλέσει μια γενοκτονία αν δεν επέμβουμε άμεσα», δήλωσε ο Τέρζι μιλώντας στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων.


Την ίδια στιγμή Ρωσία και Κίνα στέλνουν κοινό μήνυμα ενάντια σε οποιαδήποτε ξένη επέμβαση και προσπάθεια επιβολής αλλαγής καθεστώτος στη Συρία.