«Αντίο πυρηνική ενέργεια» λένε 7,23 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ιαπωνία, οι οποίοι έχουν ήδη υπογράψει σχετικό αίτημα, όπως ανακοινώθηκε σήμερα στο Τόκιο.
Την πρωτοβουλία υποστηρίζουν μεταξύ άλλων ο τιμηθείς με το βραβείο Νόμπελ ιάπωνας συγγραφέας Κενζαμούρο Όε, ο συνθέτης και πιανίστας Ρουίσι Σακαμότι και ο γνωστός για την καταγγελία σκανδάλων δημοσιογράφος Σατόσι Καμάτα. Στόχος είναι η συγκέντρωση 10 εκατομμυρίων υπογραφών ως τα μέσα του Ιουλίου.

Οι εμπνευστές της πρωτοβουλίας υποστηρίζουν ότι το 80% του ιαπωνικού πληθυσμού δεν θέλει την πυρηνική ενέργεια και ότι ακόμα και χωρίς πυρηνικούς σταθμούς, η παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να καλύψει τις υπάρχουσες ανάγκες. Η πρωτοβουλία αναλαμβάνεται μετά το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα που προκάλεσαν ο σεισμός και το τσουνάμι στις 11 Μαρτίου του 2011.

«Μετά την καταστροφή αυτήν, το περιβάλλον γύρω από τον πυρηνικό σταθμό έχει μολυνθεί και πολλοί άνθρωποι που ζούσαν κοντά, πέθαναν», τονίζουν οι εμπνευστές της πρωτοβουλίας, οι οποίοι θεωρούν την πυρηνική ενέργεια ως μια εξαιρετικά επικίνδυνη και δύσκολα ελεγχόμενη μορφή ενέργειας.

Επιπλέον, πιστεύουν ότι οι συνέπειες δεν περιορίζονται στο περιβάλλον γύρω από τον πυρηνικό σταθμό, αλλά ότι το δυστύχημα αυτό μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις σε πολλές περιοχές και σε πολλούς ανθρώπους, ιδιαίτερα στα παιδιά.

Αυτή τη στιγμή, έχει σταματήσει η λειτουργία και των 50 αντιδραστήρων του αρχιπελάγους εξαιτίας σεισμών ή για λόγους συντήρησης και κανένας δεν μπορεί να επαναλειτουργήσει χωρίς προηγουμένως να δοκιμαστεί η αντοχή του σε φυσικές καταστροφές και εάν δεν υπάρξει συγκατάθεση από τις γύρω περιοχές.