Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, κάλεσε τον Μπασάρ αλ Άσαντ να παραδώσει άμεσα την εξουσία και να εγκαταλείψει τη Συρία, ενώ καταδίκασε τη χθεσινή σφαγή στην πόλη Χάμα.
«Η βία με την υποστήριξη του καθεστώτος την οποία είδαμε χθες στη Χάμα είναι απλώς απαράδεκτη», δήλωσε η Κλίντον σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Κωνσταντινούπολη και μίλησε για διπλασιασμό της κτηνωδίας και της διπροσωπίας του Ασαντ.

 «Η Συρία δεν θα είναι, δεν μπορεί να είναι ειρηνική, σταθερή και οπωσδήποτε δημοκρατική μέχρι να φύγει ο Ασαντ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ προτίθενται να συνεργαστούν με όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, σε μια διάσκεψη για το πολιτικό μέλλον της Συρίας.

Αναφερόμενη τέλος στη συνεχιζόμενη βία στη Συρία, η Κλίντον σημείωσε: «Έχουμε αηδιάσει από αυτό που βλέπουμε».

Εν τω μεταξύ, οι άοπλοι παρατηρητές του ΟΗΕ, που έχουν σταλεί στη Συρία προκειμένου εποπτεύσουν την εφαρμογή του παραπαίοντος ειρηνευτικού σχεδίου, δεν έχουν κατορθώσει ακόμη να φτάσουν στο χωρίο Μαζράτ αλ-Κουμπείρ, κοντά στη Χάμα, όπου έλαβε χώρα η σφαγή των 78 αμάχων.

Σύμφωνα με αντικαθεστωτικούς ακτιβιστές, η σφαγή διαπράχθηκε από φιλοκυβερνητικές δυνάμεις, μολονότι αυτό δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί.