Με ιδιαίτερες τιμές ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί υποδέχθηκε τον Κινέζο πρόεδρο Χου Ζιντάο, που έφθασε σήμερα το μεσημέρι στο Παρίσι, για τριήμερη επίσημη επίσκεψη, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του.

Το ζεύγος Σαρκοζί μετέβη στο αεροδρόμιο για να υποδεχθεί το Κινεζικό Προεδρικό ζεύγος, κατά την κάθοδό τους από το αεροπλάνο, κίνηση που θεωρείται εξαιρετικής σημασίας.

Κατά την άφιξη στο Παρίσι, η έφιππος προεδρική φρουρά συνόδευσε την προεδρική ακολουθία στην, στα κόκκινα σημαιοστόλιστη, Λεωφόρο των Ιλισίων.

Η επίσκεψη του Κινέζου προέδρου θεωρείται ως ανταποδοτική της επίσκεψης Σαρκοζί, τον περασμένο Απρίλιο, στην Παγκόσμια έκθεση της Σαγκάης.

 Η προηγούμενη επίσκεψη του κ. Ζιντάο στο Παρίσι ήταν το 2004, ενώ στη συνέχεια μεσολάβησε το πάγωμα των γαλλοκινεζικών σχέσεων, ύστερα από τη συνάντηση που είχε ο Νικολά Σαρκοζί με τον Δαλάϊ Λάμα το 2008.

 Σήμερα, όμως, οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε πλήρη εξομάλυνση, που εξασφαλίζεται με την προτεραιότητα στη " διπλωματία των συμβολαίων ", όπως αναφέρει ο γαλλικός τύπος, όπου δεν υπάρχει περιθώριο νύξης για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τα σημαντικότερα συμβόλαια που ελπίζουν οι Γάλλοι ότι θα υπογραφούν είναι :

 - Τρία δισεκατομύρια δολλαρία στην γαλλική Areva για την προμήθεια 20.000 τόννων ουρανίου κατά τη διάρκεια έξι ετών. Η εξόρυξη του ουρανίου από την Areva γίνεται στην πρώην γαλλική αποικία του Νίγηρα.

- Δέκα δισ δολλαρία στην Airbus για μια παραγγελία άνω των 100 αεροπλάνων κυρίως Α- 320.

- 2-3 δισ. στην Total για τη δημιουργία εργοστάσιου παραγωγής καθαρού άνθρακα στην περιοχή της εσωτερικής Μογγολίας.

 - 1,1 δισ. δολλάρια για τρία συμβόλαια που πρόκειται να υπογραφούν ανάμεσα στην εταιρεία Τηλεπικοινωνιών Alcatel-Lucent και τις κινεζικές China Mobile, China Telecom και China Unicom.

- Η γαλλική ασφαλιστική ΑΧΑ πρόκειται να συνεταιρισθεί με την μεγαλύτερη κινεζική τράπεζα την Ιndustrial & Commercial Bank of China, η οποία επιθυμεί να αναπτυχθεί στον τομέα των ασφαλίσεων.

 Κατά τη διάρκεια του τριήμερου ο Νικολά Σαρκοζί πρόκειται να συνοδεύσει τον κινέζο ομολογό του κατά τη μετάβασή του στη νότιο Γαλλία, στην Νίκαια, στην Κυανή ακτή.

Πιστεύεται ότι οι δύο ηγέτες θα αφιερώσουν μέρος των συζητήσεών τους στην προετοιμασία της συνάντησης κορυφής της Ομάδας των 20 που θα λάβει χώρα στις 12 Νοεμβρίου στη Σεούλ.

Το Παρίσι ελπίζει να εξασφαλίσει την υποστήριξη του Πεκίνου και για την γαλλική προεδρία στην ομάδα των 20 που ξεκινάει αμέσως μετά.

Η κεντρική ιδέα του Νικολά Σαρκοζί για την προεδρία του είναι να πείσει για μια μεταρρύθμιση του διεθνούς νομισματικού συστήματος.

Η ιδέα υποστηρίζεται από τις αναδυόμενες χώρες που έχουν αρχίσει να αντιδρούν στην ηγεμονία του δολλαρίου.

 Οι Γάλλοι πιστεύουν ότι η Κίνα δεν θα φέρει ιδιαίτερες αντιδράσεις, αφού μια τέτοια διαδικασία για μεταρρύθμιση, θα την βοηθήσει να μη βρεθεί στην πρώτη γραμμή των κατηγοριών για το υποτιμιμένο νόμισμά της, που της δίνει το πλεονέκτημα στις εξαγωγές.

Μετά το Παρίσι, ο κινέζος ηγέτης θα μεταβεί στην Πορτογαλία έως τις 11 Νοεμβρίου.