current views are: 1

7 Ιουνίου 2012
Δημοσίευση17:11

Κίνα: Μυστηριώδης αυτοκτονία του αντικαθεστωτικού Λι Γουανκγιάνγκ

Νεκρός βρέθηκε σε δωμάτιο νοσοκομείου της πόλης Σαογιάνγκ ένας από τους πιο γνωστούς κινέζους αντικαθεστωτικούς, ο Λι Γουανγκγιάνγκ.

Δημοσίευση 17:11’
αρθρο-newpost

Νεκρός βρέθηκε σε δωμάτιο νοσοκομείου της πόλης Σαογιάνγκ ένας από τους πιο γνωστούς κινέζους αντικαθεστωτικούς, ο Λι Γουανγκγιάνγκ.

Νεκρός βρέθηκε σε δωμάτιο νοσοκομείου της πόλης Σαογιάνγκ ένας από τους πιο γνωστούς κινέζους αντικαθεστωτικούς, ο Λι Γουανγκγιάνγκ. Οι Αρχές μιλούν για αυτοκτονία, αλλά φίλοι και συγγενείς του 62χρονου Λι καταγγέλλουν ότι οι συνθήκες του θανάτου του είναι ύποπτες, έδωσαν μάλιστα στη δημοσιότητα φωτογραφία του νεκρού ο οποίος βρέθηκε σε ασυνήθιστη για αυτόχειρα στάση: με τον λαιμό δεμένο στο κιγκλίδωμα ενός παράθυρου και τα πόδια του να ακουμπούν στο πάτωμα του δωματίου, δίπλα στο κρεβάτι.

«Ηταν πάντα πολύ δυνατός. Δεν υπήρχε καμία ένδειξη ότι ήθελε να πεθάνει. Ποτέ δεν μιλούσε για αυτοκτονία. Γι αυτό δεν τους πιστεύω» δήλωσε ο κουνιάδος του Λι.

Από τον Ιούνιο του 1989 που συνελήφθη για πρώτη φορά, λίγες μέρες μετά την αιματηρή καταστολή της φοιτητικής εξέγερσης στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου, μέχρι χθες Τετάρτη, ο Λι πέρασε το μεγαλύτερο διάστημα στη φυλακή. Αντιμετώπιζε σοβαρότατα προβλήματα υγείας, αποτέλεσμα των βασανιστηρίων στα οποία είχε υποβληθεί κατά καιρούς.

Υποστήριζε ανοικτά τον ελεύθερο συνδικαλισμό και την ίδρυση εργατικών συνδικάτων ακηδεμόνευτων από το ΚΚ Κίνας. Επίσης είχε κάνει αγωγές στο κινεζικό κράτος ζητώντας αποζημιώσεις και ηθική αποκατάσταση για τις εναντίον του πολιτικές διώξεις και τις βλάβες που υπέστη η υγεία του.

Πηγή: tovima.gr


σχετικα αρθρα