Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) αρχίζει σήμερα στη Βιέννη συνομιλίες με το Iράν ενόψει της υπογραφής συμφωνίας που θα επιτρέψει μεταξύ άλλων την πρόσβαση σε στρατιωτική βάση στην οποία ενδέχεται να πραγματοποιήθηκαν έρευνες σχετικές με τα πυρηνικά. Η συνάντηση αρχίζει στις 11:00 ώρα Ελλάδος στην έδρα του ΟΗΕ, με τη συμμετοχή από πλευράς ΙΑΕΑ, του επικεφαλής των επιθεωρητών Βέλγου Χέρμαν Νάκερτς και του αναπληρωτή γενικού διευθυντή Αργεντινού Ραφαέλ Γκρόσι και από ιρανικής πλευράς, του πρεσβευτή του στην ΙΑΕΑ Αλί Ασγάρ Σολτανίεχ.

Ο στόχος είναι να υπάρξει μια συμφωνία-πλαίσιο που θα επιτρέψει να αποσαφηνιστούν όλα τα θέματα που εγείρονται μετά την ιδιαίτερα επικριτική για το Ιράν έκθεση της ΙΑΕΑ τον περασμένο Νοέμβριο.

Ο γενικός διευθυντής Ιαπωνίας Γιουκίγια Αμάνο είχε δημοσιοποιήσει σειρά στοιχείων που ανέφεραν ότι η Ισλαμική Δημοκρατία είχε εργαστεί για την ανάπτυξη πυρηνικού όπλου πριν από το 2003, ίσως και αργότερα. Το Ιράκ απέρριψε τους ισχυρισμούς αυτούς κατηγορώντας την ΙΑΕΑ ότι δεν είναι αμερόληπτη.

Οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Παρτσίν, στις οποίες η ΙΑΕΑ προσπαθεί εδώ και μήνες να έχει πρόσβαση, αναφέρονται στην έκθεση αυτή. Η ΙΑΕΑ υποψιάζεται ότι σε αυτή τη βάση το Ιράν ίσως είχε πραγματοποιήσει δοκιμές συμβατικής έκρηξης που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στον πυρηνικό τομέα, κάτι που η Τεχεράνη διαψεύδει.
TAGS