Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί από σήμερα το μεσημέρι, ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος, ύστερα από πρόσκληση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου. Ο κ.κ. Χρυσόστομος είχε επισκεφθεί τη Μόσχα τον Ιούλιο του 2008, επί πατριαρχίας του προκατόχου του κ. Κυρίλλου, μακαριστού Πατριάρχη Αλέξιου, ο οποίος είχε διαβεβαιώσει ότι η ρωσική εκκλησία και ο ρωσικός λαός, υποστηρίζουν τις προσπάθειες για μια ενιαία Κύπρο και συμμερίζονται τον πόνο του κυπριακού λαού.

Ο Πατριάρχης Κύριλλος θα φθάσει στο διεθνές αεροδρόμιο Λάρνακας, με ειδική πτήση από τη Μόσχα. Για την επίσκεψη και τετραήμερη παραμονή του στην Κύπρο έχουν ληφθεί ισχυρά μέτρα ασφαλείας και στο πλαίσιο αυτό, η Αρχιεπικοπή Κύπρου δεν δημοσιοποίησε επισήμως το πλήρες πρόγραμμα, ενώ ζητήθηκαν ειδικές διαπιστεύσεις δημοσιογράφων.

Είναι σημαντικό, από άποψη σημειολογίας, ότι οι προκαθήμενοι των δύο εκκλησίων θα συλλειτουργήσουν την ερχόμενη Δευτέρα στο ναό του Αποστόλου Βαρνάβα Δασούπολης, ημέρα μνήμης του ιδρυτή και προστάτη της Εκκλησίας Κύπρου, του οποίου η μονή και ο τάφος βρίσκονται στα κατεχόμενα. Επίσης, θα συλλειτουργήσουν την Κυριακή στο ναό της του Θεού Σοφίας στον Στρόβολο.