Έκκληση να επαναλειτουργήσουν δύο από τους αντιδραστήρες που έκλεισαν μετά από το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, πέρυσι το Μάρτιο, απηύθυνε ο πρωθυπουργός της χώρας. Έθεσε μάλιστα ζήτημα θωράκισης της οικονομίας και προστασίας των θέσεων εργασίας στους σταθμούς πυρηνικής ενέργειας.

Αν και απέφυγε να δώσει ευθέως εντολή για επαναλειτουργία των αντιδραστήρων, ο Γιοσιχίκο Νόντα εκτίμησε ότι η χώρα του δεν θα μπορέσει μακροπρόθεσμα να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες χωρίς αυτούς. Πετώντας το μπαλάκι στις τοπικές αρχές, τους ζήτησε να επιτρέψουν να ανοίξει και πάλι ο σταθμός Όι, στη δυτική Ιαπωνία, διαβεβαιώνοντας ότι έχουν ληφθεί τα μέτρα ασφαλείας που θα αποτρέψουν μια καταστροφή ανάλογη με αυτή της Φουκουσίμα.

«Οι μονάδες 3 και 4 θα πρέπει να επαναλειτουργήσουν, ώστε να υποστηριχθούν οικονομικά οι ντόπιοι - αυτή είναι η απόφασή μου», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου. «Θέλω λοιπόν την κατανόηση των τοπικών κυβερνήσεων. Τα πυρηνικά αποτελούν σημαντική πηγή ενέργειας και η ενεργειακή ασφάλεια αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα για τη χώρα».

Οι δηλώσεις έγιναν λίγες ώρες αφότου ο πρόεδρος της διαχειρίστριας εταιρίας του σταθμού της Φουκουσίμα, Tepco, κατέθεσε ενώπιον επιτροπής, την οποία όρισε το κοινοβούλιο για να διερευνήσει τις συνθήκες που οδήγησαν στο ατύχημα.

Ο Μασατάκα Σιμίζου διέψευσε πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες σκεφτόταν να αποσύρει όλους τους εργαζομένους στο σταθμό την ώρα που οι αντιδραστήρες έλιωναν και εκείνοι προσπαθούσαν να θέσουν την κατάσταση υπό έλεγχο.

Πηγή: naftemporiki.gr