Πολύ κοντά στην κατεχόμενη Αμμόχωστο έφθασε σήμερα ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος, ο οποίος βρέθηκε στην κοινότητα Δερύνειας σε απόσταση περίπου τεσσάρων χιλιομέτρων από την κατεχόμενη πόλη του Ευαγόρα. Ο Πατριάρχης, ο οποίος επισκέφθηκε την Μητρόπολη Κωνσταντίας Αμμοχώστου , έκανε τον πρώτο του σταθμό στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμμοχώστου, μερικά μέτρα από τον τόπο της βάρβαρης δολοφονίας από τους Τούρκους των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού.

Από την ταράτσα του Πολιτιστικού Κέντρου αντίκρισε την πόλη «φάντασμα» , τα Βαρώσια, και γενικότερα την κατεχόμενη Αμμόχωστο. Ο Δημαρχεύων Αμμοχώστου Σίμος Ιωάννου, λόγω της απουσίας του Δημάρχου Αλέξη Γαλανού στις ΗΠΑ, του εξήγησε την μακρά ιστορία της πόλης και την σημερινή της κατάσταση, τονίζοντας την μεγάλη αδικία που υφίστανται οι νόμιμοι κάτοικοι της να ζουν 38 χρόνια μακριά από τα σπίτια και τις περιουσίες τους.

Ως αναμνηστικό δώρο του πρόσφερε αντίγραφο αρχαίου αμφορέα, ένα βιβλίο για την Καρπασία και μια εικόνα του αγίου Νικολάου. Νεαρές κοπέλες έραναν τον Πατριάρχη με άνθη κατά την άφιξη του, ενώ αποχωρώντας έδειχνε σαφώς συγκλονισμένος από το θέαμα, που αντίκρισε.

Οι εκτοπισμένοι των κατεχόμενων Δήμων και Κοινοτήτων Αμμοχώστου του επέδωσαν ψήφισμα, στο οποίο του ζητούν να συμβάλει στην ταχεία επάνοδο στις πατρογονικές τους εστίες και στα ιερά προσκυνήματα τους.

Στη συνέχεια ο Πατριάρχης Κύριλλος μετέβη στην πλατεία Παραλιμνίου , όπου στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές. Οι δρόμοι ήταν στρωμένοι με δάφνες , ενώ υπήρχαν πανό που τον καλωσόριζαν γραμμένα στα ρωσικά. Στην πλατεία τον προσφώνησε ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης, ο οποίος του επέδωσε το χρυσό κλειδί της πόλης. Στις επισκέψεις του Πατριάρχη παρέστησαν ο Ρώσος πρέσβης και βουλευτές της επαρχίας Αμμοχώστου.