Οι Σοσιαλιστές του Ολάντ προσπαθούν να πάρουν την απόλυτη πλειοψηφία, ώστε να μην έχουν εμπόδια στην πολιτική τόνωσης της οικονομίας, μείωσης της ανεργίας και ελλείμματος και χρέους χωρίς επιβολή μέτρων λιτότητας τύπου Ελλάδας. Οι Γάλλοι καλούνται στα εκλογικά τμήματα για τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, οι οποίες κατά τις δημοσκοπήσεις πρόκειται να εξασφαλίσουν στην κεντροαριστερά την απόλυτη πλειοψηφία στην εθνοσυνέλευση, ενισχύοντας τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 09:00 ώρα Ελλάδας και θα κλείσουν στις 21:00, με τα πρώτα αποτελέσματα, που να αναμένεται να δώσουν μια ένδειξη για το μέγεθος της νίκης του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS), να αναμένεται να δημοσιοποιηθούν λίγη ώρα αργότερα.

Το κρισιμότερο για τους περισσότερους αναλυτές είναι το να απαντηθεί το ερώτημα εάν το PS θα καταφέρει να εξασφαλίσει τις 289 έδρες επί συνόλου 577 ή αν θα χρειαστεί μια συμμαχία με τους Πράσινους για να έχει την απόλυτη πλειοψηφία.

Το αποτέλεσμα θα κρίνει εάν η κυβέρνηση Ολάντ θα μπορεί να κυβερνά χωρίς προσκόμματα από την εθνοσυνέλευση καθώς επιδιώκει να επιτύχει την τόνωση της οικονομίας, της δεύτερης μεγαλύτερης στην Ευρώπη, την μείωση της ανεργίας και την μείωση του ελλείμματος και του χρέους χωρίς την επιβολή μέτρων λιτότητας τύπου Ελλάδας.

Ο δεύτερος και τελικός γύρος των εκλογών θα γίνει την επόμενη Κυριακή 17η Ιουνίου και θα κρίνει τη σύνθεση της βουλής που ο 57χρονος Ολάντ, ο οποίος άρχισε στα μέσα του Μαΐου την 5ετή θητεία του, ελπίζει ότι θα συνεργαστεί του για την εφαρμογή του προγράμματός του. Η Γερουσία ήδη ελέγχεται από την κεντροαριστερά.