Λίγο πριν οριστικοποιηθεί το σκηνικό για τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου 2013, μηνύματα προς τις κομματικές ηγεσίες στέλνουν οι πολίτες. Η δημοσκόπηση της RΑΙ Consultants για λογαριασμό της εφημερίδας "Φιλελεύθερος" λειτουργεί ως καμπανάκι για τα κόμματα που δεν έχουν ακόμη λάβει τις τελικές τους αποφάσεις με επιλογές υποψηφίων.   Η δημοσκόπηση καταγράφει τέσσερα σενάρια ενώ σημαντικές είναι τόσο οι αυθόρμητες απαντήσεις για υποψήφιους προέδρους όσο και η αξιολόγηση προσώπων από κατάλογο για την καταλληλότητά τους να ηγηθούν του κυπριακού κράτους.  

Με βάση τα στοιχεία της δημοσκόπησης, καταγράφονται τα πιο κάτω συμπεράσματα σε σχέση με τα σενάρια ενός πρώτου γύρου:  

Πρώτο, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, σε όλα τα σενάρια που εξετάζονται είναι πρώτος. Διατηρεί σημαντικό προβάδισμα στα τρία από τα τέσσερα σενάρια ενώ στην περίπτωση που υποψήφιος θα είναι ο Κίκης Καζαμίας από πλευράς του ΑΚΕΛ, τότε ενδεχομένως η αναμέτρηση να εξελιχθεί σε ντέρμπι.  

Δεύτερο, στο χώρο του ΑΚΕΛ είναι σαφές ότι εάν η επιλογή θα είναι κομματικός υποψήφιος προβάδισμα έχει ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Κίκης Καζαμίας. Ο τελευταίος φαίνεται να μην θεωρείται πλήρως ταυτισμένος με το κόμμα και σε τούτο "βοήθησε" και η διαφοροποίησή του σε κάποια ζητήματα κατά τη διάρκεια που μετείχε στην Κυβέρνηση. Εκείνος που συσπειρώνει το σκληρό κομματικό πυρήνα είναι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Κατσουρίδης, που έχει υψηλότερα ποσοστά από το γενικό γραμματέα 'Αντρο Κυπριανού.  

Τρίτο, οι ηγέτες του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ, Μάριος Καρογιάν και Γιαννάκης Ομήρου, παρουσιάζονται "τραυματισμένοι" από το πρόσφατο ναυάγιο των συζητήσεων για τη σύμπηξη μετώπου του ενδιάμεσου χώρου. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τις μετρήσεις της κοινής γνώμης. Στην περίπτωση που θα αποφασίσουν αυτόνομη κάθοδό τους στις εκλογές με δικές τους χωριστές υποψηφιότητες, αμφότεροι καταγράφουν χαμηλά ποσοστά.  

Τέταρτο, ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας πρώην υπουργός Γιώργος Λιλλήκας παρουσιάζεται να έχει δυναμική και να εισπράττει κυρίως από τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου, στα οποία έχει διείσδυση. Κινείται σε ποσοστά γύρω στο 15%, χωρίς να υποστηρίζεται επίσημα από κόμμα ή κόμματα.  

Τα σενάρια που εξετάζονται αφορούν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως παρόλο που χρονικά είναι μεγάλη η απόσταση μέχρι τις προεδρικές, ωστόσο η αποχή δεν θεωρείται υψηλή. Σε κάποιες περιπτώσεις κυμαίνεται στο 20% και δεν ξεπερνά σε άλλα σενάρια το 25%.