Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι μεσολαβητές συναντώνται χωρίς «τυμπανοκρουσίες» τις τελευταίες εβδομάδες με την ελπίδα να βγάλουν την ειρηνευτική διαδικασία από το τέλμα της τελευταίας τριετίας.    Ο Σαέμπ Ερεκάτ από παλαιστινιακής πλευράς και ο Ισραηλινός διαπραγματευτής Γιτζάκ Μόλχο επιχειρούν να «χτίσουν» το έδαφος για μία συνάντηση μεταξύ του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, όπως δηλώνουν υπό καθεστώς ανωνυμίας διπλωματικές πηγές από αμφότερες τις πλευρές.  

Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων κατέρρευσαν το Δεκέμβριο του 2008 και έκτοτε ο διάλογος παραμένει «παγωμένος».  

Οι Παλαιστίνιοι απαιτούν να διακόψει το Ισραήλ την εποικιστική δραστηριότητα στα κατεχόμενα εδάφη, ενώ από πλευράς του ο Νετανιάχου επιθυμεί την επανεκκίνηση του διαλόγου χωρίς όρους και προϋποθέσεις.  

Ισραηλινός αξιωματούχος επιβεβαίωσε την Κυριακή δηλώσεις που ήλθαν από την παλαιστινιακή πλευρά ότι βρίσκονται σε εξέλιξη «επαφές», λέγοντας ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο να εξετάσει κάποιες χειρονομίες καλής θέλησης προκειμένου να οδηγήσει τον Μαχμούντ Αμπάς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

πηγή: in.gr