Από το δρόμο στο εκλογικό κέντρο. Με αθλητική περιβολή και άκρως… γυμναστική διάθεση υπέβαλε την υποψηφιότητά του για πρόεδρος ο Ενρίκε Καπρίλες, αντίπαλος του Ούγκο Τσάβες στις εκλογές για την ανάδειξη του επόμενου προέδρου της Βενεζουέλας, που θα διεξαχθούν στις 7 Οκτωβρίου.

Ο 39χρονος υποψήφιος, τον οποίο επέλεξαν περίπου 30 κόμματα και οργανώσεις της αντιπολίτευσης ώστε να αποτελέσει το αντίπαλο δέος στον Τσάβες, αφού κατέβηκε σε μια πορεία στη πρωτεύουσα Καράκας, διέσχισε 10 χλμ. κάνοντας ελαφρύ τζόγκιν κι από εκεί μετέβη απευθείας, με τα αθλητικά, στις αρμόδιες εκλογικές Αρχές.

Νωρίτερα, είχε δεσμευτεί δημόσια πως θα προσπαθήσει να πατάξει τη διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα που μαστίζουν την Λατινοαμερικάνικη χώρα.

«Δεν ειμαι εχθρός του Τσάβες, δεν ειμαι εχθρός κανενός», τόνισε ο Καπρίλες, προσθέτοντας πως «φιλοδοξώ να γίνω ο εχθρός των προβλημάτων της χώρας μας, της βίας στους δρόμους και μιας κυβέρνησης που μας εμποδίζει να προοδεύσουμε ως λαός».
Η εκλογική μάχη έχει διολισθήσει επικίνδυνα τις τελευταίες εβδομάδες στην Βενεζουέλα, με τον Τσάβες και το επιτελείο του να εχουν επιδοθεί σε έναν επί προσωπικού πόλεμο εναντίον του 39χρονου υποψηφίου. Από την μια ρίχνουν ρατσιστικά υπονοούμενα για την καταγωγή του - το πλήρες όνομά του είναι Ενρίκε Καπρίλες Ραντόνσκι, καθώς ο πατέρας του, Ενρίκε Καπρίλες Γκαρσία, καταγόταν από οικογένεια σεφαραδιτών εβραίων της διασποράς. Κι από την άλλη φροντίζουν να ρίχνουν «σπόντες» για τις σεξουαλικές προτιμήσεις του, καθώς ο δημοσιογράφος της κρατικής τηλεόρασης -και προσωπικός φίλος του Τσάβες- Μάριο Σίλβα, ανέσυρε ένα έγγραφο της Αστυνομίας, σύμφωνα με το οποίο ο Καπρίλες είχε συλληφθεί το 2000 να κάνει σεξ μέσα σε ένα αυτοκίνητο με έναν άλλο άνδρα.

Ο Τσάβες, που βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της ανάρρωσης από χημειοθεραπείες, παραμένει δημοφιλής και ο στόχος του Καπρίλες δεν είναι εύκολος. Ωστόσο, ο νεαρός υποψήφιος πρόεδρος της Βενεζουέλας δηλώνει αισιόδοξος, αφού και το 2008 που διεκδίκησε τη θέση του κυβερνήτη στην επαρχία της Μιράντα κι υπολειπόταν του αντιπάλου του, του πρωταγωνιστή μιας δημοφιλούς σαπουνόπερας, κατάφερε να κερδίσει. Στα τρία χρόνια της διακυβέρνησής του, ανακαινίστηκαν περισσότερα από 400 σχολεία, ενώ υλοποιήθηκαν ένα πρόγραμμα διανομής δωρεάν τροφίμωνκι ένα οικιστικό πρόγραμμα που έδωσε στέγη σε περισσότερους από 120.000 ανθρώπους.

Πηγή: tovima.gr