Περισσότεροι από 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Συρία το τελευταίο εικοσιτετράωρο σύμφωνα με αναφορές ακτιβιστών που σημειώνουν ότι τα πιο πολλά θύματα είναι στην κεντρική επαρχία της Χομς, στην παράκτια επαρχία της Λατάκιας, καθώς και στην Ντερ αλ- Ζουρ στα ανατολικά της χώρας.
Ο διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τις επιθέσεις του συριακού καθεστώτος, με βαρέα όπλα κατά οχυρών των ανταρτών, αλλά και από τις συνεχείς εκθέσεις για παγιδευμένους αμάχους στις πολιορκημένες συριακές πόλεις.

Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή ειδικά στις δύο επαρχίες της Χόμς και της Λατάκιας οι οποίες δέχονται διαδοχικούς βομβαρδισμούς τις τελευταίες ημέρες, με τους κατοίκους να ζητούν άμεση βοήθεια από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Οι παρατηρητές του ΟΗΕ αναφέρουν ότι πολλοί άμαχοι μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, έχουν παγιδευτεί σε γειτονιά της επαρχίας Χομς και γίνεται προσπάθεια μέσω διαπραγματεύσεων ώστε να εκκενωθεί η περιοχή από τους αμάχους.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε «βαθύ συναγερμό» μετά τις εκθέσεις ότι το συριακό καθεστώς οργανώνει σφαγές, στα προάστια της Δαμασκού αλλά και σε πόλεις όπως η Νταραά η Χόμς και η Χάμα.

Η Ουάσιγκτον μιλά για σοβαρή κλιμάκωση της κατάσταση καθώς οι εκθέσεις αναφέρουν νέα επιθετική τακτική του συριακού στρατού με τη χρήση επιθετικών ελικοπτέρων τα οποία βάλουν κατά αμάχων.
TAGS