Φόβους για τουλάχιστον 80 νεκρούς εκφράζουν διασώστες στο Αφγανιστάν, μετά τους χθεσινούς σεισμούς που προκάλεσαν κατολισθήσεις, με αποτέλεσμα να θαφτούν σπίτια κάτω από τη λάσπη σε ορεινό χωριό.
Δύο σεισμικές δονήσεις μεγέθους 5,4 και 5,7 βαθμών με διαφορά 30 λεπτών έπληξαν χθες Δευτέρα στη 1:03 μμ το βόρειο Αφγανιστάν, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο, προκαλώντας την κατολίσθηση βράχων και λάσπης.

Ο κυβερνήτης της επαρχίας Μπαγκλάν δήλωσε ότι 22 σπίτια έχουν θαφτεί, αλλά ότι έχουν ανακαλυφθεί τα πτώματα μόνο δύο γυναικών. Είκοσι άνθρωποι τραυματίστηκαν και νοσηλεύονται.

«Δεν νομίζουμε ότι θα μπορέσουμε να απομακρύνουμε τα άλλα πτώματα. Θα προσευχηθούμε για τα θύματα», δήλωσε ο κυβερνήτης Αμπντουλ Μαχίντ και πρόσθεσε ότι μια σωστική ομάδα προσπάθησε να απομακρύνει τα συντρίμμια έχοντας στη διάθεσή της μόνο ένα σκαπτικό μηχάνημα.

Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι συνεργάζονται με τις αρχές στην περιοχή για να διακριβώσουν τι είδους βοήθεια απαιτείται.

Το βόρειο Αφγανιστάν είναι σεισμογενής περιοχή. Το 2002 σεισμός που σημειώθηκε στην ίδια επαρχία προκάλεσε τον θάνατο περισσότερων από 2.000 ανθρώπων.