Τα σκήπτρα της ακριβότερης πόλης του κόσμου για τους μετανάστες ανέκτησε φέτος το Τόκιο, σύμφωνα με την έρευνα της εταιρείας Mercer, η οποία κατατάσσει την Αθήνα στην 78ή θέση, από την 53η που ήταν το 2011. Ωστόσο, η ελληνική πρωτεύουσα ξεπερνά κατά πολύ το - φθηνότερο- Βερολίνο που έρχεται 106ο.

Στη δεύτερη θέση της λίστας υποχώρησε φέτος η Λουάντα, από πρώτη που ήταν πέρσι. Στην πρωτεύουσα της Αγκόλας, όπου περισσότερο από το 50% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, το ενοίκιο ενός διαμερίσματος δύο υπνοδωματίων κοστίζει κατά μέσο όρο 4.114 στερλίνες μηνιαίως.

Σημαντική υποχώρηση έχει σημειώσει το κόστος ζωής των βρετανικών πόλεων, γεγονός που οφείλεται και στην εξασθένιση της στερλίνας  έναντι του δολαρίου. Το Λονδίνο βρίσκεται στην 25η θέση, από την 18η που ήταν πέρσι, ενώ η Σαγκάη κατέχει την 16η θέση. Στην πρώτη δεκάδα παραμένουν, ωστόσο, σταθερά οι Γενεύη και η Ζυρίχη.

Ανοδική πορεία ακολουθούν οι μεγαλουπόλεις της Αυστραλίας και της Ασίας, καθώς η άνοδος της Κίνας και των υπόλοιπων ασιατικών κρατών ως παγκόσμιες οικονομικές δυνάμεις αντανακλάται ανάγλυφα στην έρευνα. Το Σύδνεϋ αναρριχήθηκε στην 11η θέση, από την 14η που ήταν πέρσι, ενώ η Μελβούρνη ανήλθε και αυτή στην 15η θέση από την 21η.

Στην κατώτερη θέση της λίστας βρίσκεται το Καράτσι του Πακιστάν, όπου το κόστος διαβίωσης είναι το 1/3 σε σύγκριση με το Τόκιο. Αξιοσημείωτα χαμηλά βρίσκονται, όμως, και αρκετές αμερικανικές πόλεις, όπως το Σικάγο και η Ουάσιγκτον, οι οποίες φιγουράρουν στις θέσεις 110 και 107 αντίστοιχα.

Πηγή: naftemporiki.gr
TAGS