Ο δυνατός ήχος της προσευχής στους μιναρέδες στην πόλη Κίρτζαλι της Βουλγαρίας έχει προκαλέσει ένταση ανάμεσα στους κατοίκους και στους μουσουλμάνους πιστούς. Η αρμόδια υπηρεσία για την προστασία της δημόσιας υγείας  υποχρέωσε την τοπική μουφτεία να χαμηλώσει την ένταση των ηχείων, από τους οποίους καλούνται οι μουσουλμάνοι της περιοχής σε προσευχή πέντε φορές την ημέρα.

Η κίνηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του γενικού μουφτή της πόλης αυτής της Νοτιοανατολικής Βουλγαρίας, όπου κατοικούν πολλοί μουσουλμάνοι, ο οποίος και προειδοποίησε με κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας.

«Δεν υπάρχει νόμος, ο οποίος να προσδιορίζει την ένταση του ήχου κατά το κάλεσμα σε προσευχή. Η θρησκεία μας απαιτεί η έκκληση προς τον Παντοδύναμο να φτάνει στους πιστούς και μακριά. Δίπλα στις εκκλησίες στην πόλη Κίρτζαλι μένουν χιλιάδες μουσουλμάνοι, αλλά μέχρι στιγμής κανείς δεν παραπονέθηκε για τον ήχο από τις καμπάνες ή τα ηχεία για τη λειτουργία» ανέφερε ο μουφτής Μπεϊχάν Μεχμέτ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι εκπρόσωποι των μουσουλμάνων της περιοχής είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε δυναμικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Η περιφερειάρχης Ιβάνκα Ταουσάνοβα, απαντώντας στο μουφτή, υπογράμμισε ότι δεν κήρυξε πόλεμο «σε κανέναν και ιδιαίτερα σ' έναν θρησκευτικό θεσμό».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι ακόμα και κατά την ανάληψη των καθηκόντων της, το 2009, πολυάριθμοι κάτοικοι της πόλης Κίρτζαλι είχαν παραπονεθεί από τον εκκωφαντικό τρόπο, με τον οποίο πραγματοποιούνται τα καθημερινά καλέσματα σε προσευχή των μουσουλμάνων.