Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών απηύθυνε έκκληση στην διεθνή κοινότητα να προσφέρει βοήθεια για τον επισιτισμό 16 εκατομμυρίων κατοίκων της Βόρειας Κορέας, περίπου τα δύο τρίτα του πληθυσμού της χώρας, τα οποία υποσιτίζονται και αντιμετωπίζουν βασικές ελλείψεις τροφής.

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ εκτιμούν ότι απαιτούνται 198 εκατομμύρια δολάρια, ώστε να καλυφθούν οι «βασικές ανθρωπιστικές προτεραιότητες» για φέτος στη Β. Κορέα, θέτοντας ως στόχο την παροχή επισιτιστικής βοήθειας στις πιο ευάλωτες ομάδες.

Ο Τζερόμ Σάβατζ, συντονιστής του ΟΗΕ στην περιοχή της Β. Κορέας, επεσήμανε σε δηλώσεις του ότι «δεκαέξι εκατομμύρια άνθρωποι συνεχίζουν να υποφέρουν από την έλλειψη τροφίμων, τα μεγάλα ποσοστά υποσιτισμού και τα οικονομικά προβλήματα τα οποία έχουν βαθιές ρίζες».

Ο ίδιος είπε ότι «οι ανεπαρκείς ιατρικές προμήθειες και εξοπλισμός καθιστούν το σύστημα υγείας ανήμπορο να αντεπεξέλθει στις βασικές ανάγκες, ενώ υπάρχει η αναγκαιότητα για αποκατάσταση των συστημάτων νερού και θέρμανσης. Όπως τόνισε, τα Ηνωμένα Έθνη ευελπιστούν να εστιάσουν τις προσπάθειές τους στην ενίσχυση του επισιτισμού, την υποστήριξη της γεωργίας, την ανάπτυξη του συστήματος ύδρευσης και αποχέτευσης της χώρας, αλλά και τους τομείς της υγείας και της υγιεινής.

Πηγή: protothema.gr