Δημοψήφισμα για «το πολιτικό καθεστώς» των νησιών των Νήσων Φώκλαντς (όπως αποκαλούν τα νησιά οι Βρετανοί, Μαλβίνας για τους Αργεντινούς) ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει κυβέρνηση μμέσα στο πρώτο μισό του 2013. «Αποφασίσαμε, με την πλήρη υποστήριξη της βρετανικής κυβέρνησης να οργανώσουμε ένα δημοψήφισμα για τα Φώκλαντς για να εξαλείψουμε οποιαδήποτε αμφιβολία για την επιθυμία μας (…) να παραμείνουμε υπερπόντια περιφέρεια της Βρετανίας με αυτόνομη κυβέρνηση», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Βουλής των νησιών, Γκάβιν Σορτ.

Σημειώνεται ότι στα νησιά βρίσκεται ο Βρετανός υφυπουργός αρμόδιος για τη Λατινική Αμερική Τζέρεμι Μπράουν με την ευκαιρία της επετείου των 30 χρόνων από τη σύρραξη μεταξύ Βρετανίας και Αργεντινής. Τα Φώκλαντς με πληθυσμό 3.000 κατοίκων βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Βρετανίας από το 1833, αλλά η Αργεντινή εξακολουθεί να τα διεκδικεί.

Το 1982, από τις 2 Απριλίου ως τις 14 Ιουνίου, οι δύο χώρες έφτασαν σε πόλεμο που έληξε με τη νίκη της Βρετανίας αλλά και 900 νεκρούς εκατέρωθεν.