Ένα tweet του Τούρκου πιανίστα Φάζελ Σάι στο οποίο αναρωτιόταν αν «είναι ο παράδεισος μπ*****ο;;», ήταν αρκετό για να βρεθεί κατηγορούμενος και να απειλείται τώρα με φυλάκιση 18 μηνών. Μάλιστα τα λόγια αυτά δεν ήταν δικά του αλλά ένας στίχος του Πέρση ποιητή Ομάρ Καγιάμ που έζησε τον μεσαίωνα. Όμως αυτό το ερώτημα στάθηκε αρκετό για να ξεσηκωθούν οι θρησκευτικές οργανώσεις στην Τουρκία και να τον βρίσουν με το χειρότερο τρόπο. Σύμφωνα με την Ντόιτσε Βέλε ο Τούρκος πιανίστας κράτησε την ψυχραιμία του απαντώντας στα υβριστικά τουίτ με αιχμηρό τρόπο. «Το κάλεσμα του μουεζίνη για την βραδινή προσευχή διαρκεί μόλις 22 δευτερόλεπτα. Presstissimo con fuoco! Γιατί τόση βιασύνη; Κάποια ερωμένη; Ή μήπως περιμένει η ρακή στο τραπέζι;»

Οι δηλώσεις του τράβηξαν την προσοχή των αρχών και εναντίον του κινήθηκε η εισαγγελία για προσβολή θρησκευτικών αξιών, ενδεχομένως ακόμα και για «διατάραξη της δημόσιας τάξης».

Ο 42χρονος καλλιτέχνης που είναι γνωστός στη χώρα του και για την κριτική που ασκεί στον Ερντογάν, κάνει λόγο για ολοένα και λιγότερη ανοχή στη χώρα του. Η δίκη του θα ξεκινήσει στις 18 Οκτωβρίου. Εάν καταδικαστεί, θα του επιβληθεί ποινή φυλάκισης 18 μηνών. Φίλοι και θαυμαστές ξεκίνησαν μια εκστρατεία υποστήριξης, στην οποία μέχρι πριν λίγες μέρες είχαν συμμετάσχει 5.000 άνθρωποι.

πηγή: lifo.gr