Η Γαλλία θα προτείνει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να καταστήσει υποχρεωτική την εφαρμογή του σχεδίου Ανάν στη Συρία, κάνοντας επίκληση του Αρθρου 7 που επιτρέπει τη χρήση ισχύος, όπως ανακοίνωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς.

Ο Φαμπιούς χαρακτήρισε τις συγκρούσεις στη Συρία «εμφύλιο πόλεμο», κάτι που έκανε χθες και ο επικεφαλής των ειρηνευτικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ Ερβέ Λαντσού.

«Προτείνουμε να καταστεί υποχρεωτική η εφαρμογή του σχεδίου Ανάν. Πρέπει να περάσουμε στην επόμενη ταχύτητα στο Συμβούλιο Ασφαλείας και να επικαλεστούμε το Αρθρο 7 – αυτό σημαίνει να το κάνουμε υποχρεωτικό υπό την απειλή πολύ βαριών κυρώσεων», είπε ο Φαμπιούς στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ένα ψήφισμα που θα επικαλείται το Αρθρο 7 θα επιτρέπει τη χρήση ισχύος, κάτι που είναι μάλλον απίθανο να δεχτούν η Κίνα και η Ρωσία, επίσης μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ωστόσο ο Φαμπιούς είπε ότι ελπίζει η Ρωσία να δεχτεί την πρότασή του.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών είπε επίσης ότι η Γαλλία θα προτείνει τη σκλήρυνση των κυρώσεων σε βάρος της Συρίας στην επόμενη συνάντηση των Ευρωπαίων ομολόγων του.

Πηγή: naftemporiki.gr