Με λατινοαμερικάνικη σαπουνόπερα μοιάζουν οι εξελιξεις στο στρατόπεδο των Σοσιαλιστών στη Γαλλία. Στον ρόλο του... μοιραίου ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και σε «θέσεις μάχης» η πρώην του (Σεγκολέν Ρουαγιάλ) και η νυν του (Βαλερί Τριερβελέρ), με φόντο τον επερχόμενο δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών.    Ένα «τιτίβισμα» της συντρόφου του γάλλου προέδρου στο Twitter ήταν αρκετό για να ανάψει φωτιές αφού υποστήριξε τον αντάρτη υποψήφιο των Σοσιαλιστών Ολιβιέρ Φαλορνί έναντι της Σεγκολέν Ρουαγιάλ, συντρόφου του Ολάντ επί 29 συναπτά έτη και μητέρα των τεσσάρων παιδιών τους.  

Η Τριερβελέρ πήρε το μέρος του Ολιβιέ Φαλορνί -κατεβαίνει ανεξάρτητα, εκτός κομματικής γραμμής- που κονταροχτυπιέται για μια θέση στη γαλλική Εθνοσυνέλευση στην Λα Ροσέλ με την Ρουαγιάλ. Στον πρώτο γύρο η πρώην προεδρική υποψήφια είχε επικρατήσει και είναι φαβορί και για τον δεύτερο.  

Εκτός από την αναταραχή προκλήθηκαν και πολλές αντιδράσεις, από τη στιγμή που η πρώτη κυρία της Γαλλίας δεν είναι πολιτικό πρόσωπο αλλά παρ' όλα αυτά πήρε θέση έναντι συγκεκριμένου υποψηφίου. Η εφημερίδα Liberation κυκλοφόρησε την Τετάρτη με ένα γλαφυρό πρωτοσέλιδο στο οποίο εμφανίζεται η Τριερβελέρ με τίτλο «Η πρώτη γκάφα της Γαλλίας», αντί για την πρώτη κυρία.  

Ο ίδιος ο Ολάντ εξέφρασε νωρίτερα την στήριξή του στην Σεγκολέν Ρουαγιάλ (ενώ λέγεται ότι ζήτησε πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας από τον Φαλορνί να υποχωρήσει) και όπως ήταν φυσιολογικό ακολούθησε την επιλογή της... σιωπής μετά το tweet-βόμβα της Τριερβελέρ.

Όταν το ανέβασε μάλιστα, πολλοί πίστεψαν ότι επρόκειτο για έργο κάποιου χάκερ, όμως, η ίδια, όταν ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο αν το έχει γράψει η ίδια απάντησε ένα... ξερό «ναι» μέσω sms! Το απόγευμα της Τετάρτης, πάντως, η ίδια η σύντροφος του Φρανσουά Ολάντ δήλωσε στο AFP ότι ο λογαριασμός της στο Twitter δέχθηκε την εισβολή ενός χάκερ, προσθέτοντας ένα ακόμα κομμάτι σε αυτό το περίεργο παζλ.  

H Σεγκολέν Ρουαγιάλ αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο, όμως πολλά στελέχη των Σοσιαλιστών φαίνονται δυσαρεστημένα με την παρέμβαση της πρώην δημοσιογράφου του περιοδικού Paris Match. O πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό μάλιστα έκανε σύσταση προς την Βαλερί Τριερβελέρ να έχει έναν πιο «μετριοπαθή ρόλο».  

Η γαλλική Δεξιά, ενόψει των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής, φυσικά, τρίβει τα χέρια της αφού η συγκεκριμένη αναταραχή ζημιώνει τους Σοσιαλιστές, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν σημαντικότερα προβλήματα.  

Υπενθυμίζεται ότι το 2007, μετά την ήττα της Ρουαγιάλ στις προεδρικές εκλογές από τον Νικολά Σαρκοζί, η σχέση Ολάντ- Ρουαγιάλ έλαβε τέλος. Πολλοί βέβαια μιλούν για τέλος που είχε έρθει πολύ νωρίτερα, με τον γάλλο πρόεδρο να έχει ήδη δύο χρόνια κρυφή σχέση με την Τριερβελέρ. To πρωτοσέλιδο της Liberation έκανε λόγο για την «μυστική ιστορία μιας αντιπαλότητας».   

Η Ρουαγιάλ προφανώς «στοιχειώνει» την Τριερβελέρ αφού ήταν σύντροφος του Ολάντ περίπου για τη... μισή ζωή του, ενώ πριν εκτοξευθεί πολιτικά, οι κακές γλώσσες αποκαλούσαν τον γάλλο πρόεδρο «κύριο Ρουαγιάλ».  
Η Σεγκολέν δεν απάντησε για ευνόητους λόγους, όμως δεν θα πρέπει να θεωρήσουμε απίθανο ένα «καρφί» προς τη Βαλερί Τριερβελέρ στο άμεσο μέλλον.   

O Oλάντ, πάντως, είχε υποσχεθεί προεκλογικά ότι θα έιναι ένας «κανονικός» πρόεδρος, όμως φαίνεται πως υπολόγιζε χωρίς τον... γυναικοκαυγά!  

Βαγγέλης Βιτζηλαίος