Στο μισό έχουν μειωθεί οι θάνατοι μητέρων σε παγκόσμιο επίπεδο, σε σχέση με το 1990, ενώ μείωση έχουν σημειώσει και οι θάνατοι μικρών παιδιών σε 7,6 εκατ. από 12 εκατ. το 2010.   Ωστόσο, ακόμα και σήμερα κάθε δύο λεπτά πεθαίνει μία μητέρα και 30 μικρά παιδιά, σύμφωνα με ανακοίνωση της 
UNICEF.  

Μερικές από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου έχουν επιτύχει θεαματική πρόοδο στη μείωση των θανάτων παιδιών. Τα ποσοστά παιδικής θνησιμότητας σε πολλές αφρικανικές χώρες παρουσιάζουν δύο φορές ταχύτερη πτωτική τάση τα τελευταία χρόνια, σε σχέση με τη δεκαετία του 1990. Στη Μποτσουάνα, την Αίγυπτο, τη Λιβερία, τη Μαδαγασκάρη, το Μαλάουι, τη Ρουάντα και την Τανζανία, ο ρυθμός μείωσης ήταν κατά μέσον όρο περισσότερο από 5% τον χρόνο μεταξύ 2000 και 2010.  

Παρόμοια πρόοδος εμφανίζεται στη μείωση των θανάτων μητέρων, αν και σε λιγότερες αναπτυσσόμενες χώρες: η Ισημερινή Γουινέα, το Νεπάλ και το Βιετνάμ έχουν περιορίσει τους μητρικούς θανάτους κατά 75%.  
Αλλά όλα τα νέα δεν είναι καλά, όπως σημειώνει η UNICEF, καθώς κάθε δύο λεπτά, κάπου στον κόσμο, μία γυναίκα πεθαίνει από επιπλοκές της εγκυμοσύνης και οι πιθανότητες επιβίωσης του νεογέννητου μωρού της είναι πολύ μικρές.

Επίσης για κάθε γυναίκα που πεθαίνει, 20 με 30 ακόμα αποκτούν σοβαρά και μερικές φορές ισόβια προβλήματα, ως αποτέλεσμα της εγκυμοσύνης τους.  

Σε αυτά τα δύο λεπτά σχεδόν 30 μικρά παιδιά πεθαίνουν από ασθένειες που θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί ή να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά.
TAGS