Παρά την κλιμάκωση των επιθέσεων από τους Ταλιμπάν ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η χώρα του μπορεί να αναλάβει πλήρως τον έλεγχο της ασφάλειάς του το 2013. Ο Καρζάι, εγκαινιάζοντας σήμερα διεθνές συνέδριο στην Καμπούλ για το μέλλον του Αφγανιστάν είπε μεταξύ άλλων: «Είμαστε βέβαιοι ότι η διαδικασία της μετάβασης θα ολοκληρωθεί το 2013 σε όλη τη χώρα, ο αφγανικός λαός, η ασφάλειά του, η ευημερία και θέματα που αφορούν τη διακυβέρνηση θα τα διαχειρίζεται η αφγανική κυβέρνηση».

Οι αντάρτες πραγματοποιούν επιθέσεις στις ανατολικές και νότιες επαρχίες αλλά και στην καρδιά της διπλωματίας της Καμπούλ στο πλαίσιο της εαρινής τους επιχείρησης, εντείνοντας τους φόβους ότι οι αφγανικές δυνάμεις θα πρέπει να αγωνιστούν σκληρά για να διατηρήσουν την ειρήνη μετά την αποχώρηση των μάχιμων δυνάμεων των δυτικών χωρών το 2014.

Ο αφγανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι το 2014 θα έχουν αποχωρήσει πλήρως οι ξένες δυνάμεις από το Αφγανιστάν, κι ενώ η διεθνής κοινότητα θα συνεχίσει να παρέχει μια κάποια υποστήριξη. Ο αφγανός πρόεδρος τόνισε ότι μια μεγαλύτερη συνεργασία θα βοηθήσει στην πάταξη της τρομοκρατίας, του εξτρεμισμού, της βίας, της διακίνησης ναρκωτικών στη χώρα του και στην περιοχή αυτή της Ασίας, καθώς και στην προώθηση της ειρήνης και της οικονομικής προόδου.