Η Αριστερά αναμένεται να αποκτήσει τον έλεγχο της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, για πρώτη φορά εδώ και δέκα χρόνια, μετά τον β' γύρο των βουλευτικών εκλογών που διεξάγεται την Κυριακή. Ωστόσο, πολλές σημαντικές πολιτικές φιγούρες της Γαλλίας βρίσκονται σε σταυροδρόμι, καθώς αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να μην εκλεγούν. Σύμφωνα με το France 24, οι Σοσιαλιστές δεν αποκλείεται να καταφέρουν να αποσπάσουν την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, δίνοντας τη δυνατότητα στον νέο πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, να πραγματοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που θέλει.

Δημοσκόπηση της IPSOS-Logica Business Consulting έδειξε ότι η Αριστερά αναμένεται να κερδίσει από 324 ως 364 έδρες στην Εθνοσυνέλευση, αρκετά περισσότερες από την πλειοψηφία των 289.

Το Σοσιαλιστικό κόμμα του προέδρου Φρανσουά Ολάντ πρέπει να εκλέξει από 284 ως 313 βουλευτές ώστε να μπορέσει να κυβερνήσει χωρίς την συνεργασία άλλων κομμάτων.

Το Αριστερό Μέτωπο θα κερδίσει από 12 ως 13 έδρες με τα άλλα αριστερά κόμματα να εκτιμάται ότι θα λάβουν από 26 ως 18 έδρες, σύμφωνα με την δημοσκόπηση.

Οι Πράσινοι, σύμμαχοι των Σοσιαλιστών, αναμένεται να εξασφαλίσουν από 14 ως 20 έδρες, ενώ το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο μπορεί να μείνει εκτός Βουλής καθώς, σύμφωνα με την δημοσκόπηση, θα λάβει από 0 ως 3 έδρες.

Το συντηρητικό UMP προσπαθεί να περιορίσει τη ζημιά. Yποψήφιοι βουλευτές του UMP δίνουν 29 μάχες στον δεύτερο γύρο εναντίον αριστερών και ακροδεξιών υποψηφίων. Βρίσκεται, όμως, αντιμέτωπο με το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν που στον πρώτο γύρο συγκέντρωσε ποσοστό 13%.

Ωστόσο, αρκετά τρανταχτά ονόματα της γαλλικής πολιτικής σκηνής κινδυνεύουν να μείνουν εκτός Εθνοσυνέλευσης.
Ανάμεσά τους και η Σεγκολέν Ρουαγιάλ, η οποία έχει βρεθεί στο προσκήνιο, εξαιτίας της ανταρσίας-γκάφας της Πρώτης Κυρίας της Γαλλίας, Βαλερί Τριερβελέρ, η οποία ευχήθηκε «καλή τύχη» στον αντίπαλο της Σεγκολέν στην περιφέρεια Λα Ροσέλ.

Δημοσκόπηση που διενήργησε το ινστιτούτο Ifop, αφού ξέσπασε το «Τριερβελέρ-γκέιτ» δεν φέρνει καλά νέα για τους Σοσιαλιστές και την Ρουαγιάλ, που έδωσε μάχη για την προεδρία κόντρα στον Νικολά Σαρκοζί το 2007.

Η Σεγκολέν φαίνεται να χάνει τη μάχη της Κυριακής συγκεντρώνοντας στη δημοσκόπηση ποσοστό μόλις 42% έναντι 58% του αντιπάλου της. 

Αρχικά, η Ρουαγιάλ υπερτερούσε έναντι του Ολιβιέ Φαλορνί, μετά εμφανίζονταν στήθος με στήθος και τώρα η πρώην σύντροφος και μητέρα των τεσσάρων παιδιών του Ολάντ φαίνεται να χάνει τη μάχη στο γκάλοπ του Ipsos.
Αλλά και ο Φρανσουά Μπαϊρού, η έκπληξη των προεδρικών εκλογών του 2007 παλεύει να διατηρήσει τη θέση του στην Εθνοσυνέλευση.

Η Μαρίν Λεπέν ήρθε πρώτη στο Ενίν-Μπομόν, αλλά όλοι οι συνυποψήφιοί της έσπευσαν να στηρίξουν τον Σοσιαλιστή αντίπαλό της, εν όψει του δεύτερου γύρου εκλογών.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών, Μισέλ Αλιό-Μαρί, διεκδικεί και εκείνη μια έδρα στην Εθνοσυνέλευση με αμφίβολα αποτελέσματα.

Η υφυπουργός για άτομα με ειδικές ανάγκες, Μαρί-Αρλετ Καρλότι, διεκδικεί όχι μόνο μια έδρα στη Μασσαλία, αλλά προσπαθεί να σώσει και τη δουλειά της. Κι αυτό γιατί ο Γάλλος πρωθυπουργός δήλωσε ότι όποιος υπουργός δεν εκλεγεί, θα πρέπει να εγκαταλείψει τη θέση του. 

Η εκπρόσωπος της προεκλογικής εκστρατείας, Ναταλί Κοσιούκο-Μόριτσετ, είχε επικρίνει έντονα το Εθνικό Μέτωπο. Τώρα αντιμετωπίζει μια σκληρή μάχη να κρατήσει την έδρα της, καθώς το κόμμα της Μαρίν Λεπέν κάλεσε τους ψηφοφόρους του να την διώξουν από την Εθνοσυνέλευση.

Πηγή: in.gr