Οι κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας έχουν χρησιμοποιήσει βιασμούς και σεξουαλική βία εναντίον ανδρών, γυναικών και παιδιών στη διάρκεια των πολύμηνων συγκρούσεων, σύμφωνα με την ανθρωπιστική οργάνωση Human Rights Watch (HRW).
Η οργάνωση, που εδρεύει στην Νέα Υόρκη, ανέφερε ότι είχε καταγράψει είκοσι περιστατικά μετά από συνεντεύξεις με οκτώ θύματα και 25 ακόμα άτομα που είχαν γνώση περιστατικών, όπως ιατρικό προσωπικό, πρώην κρατουμένους λιποτάκτες του στρατού και ακτιβίστριες για τα δικαιώματα των γυναικών.

Τα περιστατικά σεξουαλικής βίας περιλάμβαναν «βιασμούς, κακοποιήσεις με αντικείμενα, άσεμνες χειρονομίες, επιβεβλημένη πολύωρη γύμνια, ηλεκτροσόκ και χτυπήματα στα γεννητικά όργανα».

Πολλοί από τους πρώην κρατούμενους δήλωσαν ότι φυλακίστηκαν εξαιτίας της πολιτικής τους δράσης, περιλαμβανομένης και της συμμετοχής τους σε διαδηλώσεις.

«Η σεξουαλική βία σε συνθήκες κράτησης είναι ένα από τα φρικτά όπλα στο οπλοστάσιο βασανιστηρίων της συριακής κυβέρνησης και οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας τακτικά το χρησιμοποιούν για να ταπεινώσουν και να μειώσουν τους κρατούμενους απολύτως ατιμωρητί», δήλωσε η Σάρα Λία Ουίτσον, διευθύντρια του παραρτήματος Μέσης Ανατολής της οργάνωσης.

«Οι επιθέσεις δεν περιορίζονται στις εγκαταστάσεις κράτησης- οι κυβερνητικές δυνάμεις και τα μέλη της φιλοκυβερνητικής πολιτοφυλακής των Σαμπίχα έχουν επίσης κακοποιήσει σεξουαλικά γυναίκες και κορίτσια στη διάρκεια επιδρομών σε σπίτια και εκκαθαρίσεων».