Το Κυπριακό, το Μεσανατολικό και οι διμερείς σχέσεις ήταν στο επίκεντρο των συνομιλιών του προέδρου Χριστόφια και του Σύρου ομολόγου του Μπασιάρ Αλ Άσαντ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

Ο πρόεδρος Χριστόφιας χαρακτήρισε την επίσκεψη ιστορικής σημασίας, γιατί είναι η πρώτη επίσκεψη Σύρου προέδρου στην Κυπριακή Δημοκρατία.

«Υποστηρίζουμε τη συνολική διευθέτηση των προβλημάτων στη Μέση Ανατολή και θεωρούμε την Αραβική Ειρηνευτική Πρωτοβουλία ως ακρογωνιαίο λίθο για την ειρήνευση στην περιοχή. Για να επιτευχθεί μόνιμη ειρήνη στη Μέση Ανατολή πρέπει να υπάρξει σεβασμός και αποδοχή των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας από όλες τις πλευρές και σίγουρα δεν νοείται επίλυση του Μεσανατολικού χωρίς την επιστροφή των κατεχόμενων Συριακών Γκολάν στη χώρα που ανήκουν», δήλωσε ο πρόεδρος Χριστόφιας.

Επίσης, δήλωσε ότι η Κύπρος τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ανεξάρτητου, βιώσιμου και εδαφικά συνεχούς Παλαιστινιακού κράτους και ενάντια στον εποικισμό των κατεχομένων εδαφών στη Δυτική Όχθη.

Ο Σύρος πρόεδρος Μπασιάρ Αλ Άσαντ δήλωσε ότι η Κύπρος βρίσκεται στη Μεσόγειο, είναι όμως και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης γεγονός, που της προσδίδει βαρύνουσα θέση.

Λόγω της γεωγραφικής της θέσης η Κύπρος, πρόσθεσε, έχει σχέση με τα πολλά και περίπλοκα προβλήματα της περιοχής, ενώ η ίδια υφίσταται τα αποτελέσματα τέτοιων προβλημάτων.

Ως εκ τούτου, ανέφερε ο Σύρος πρόεδρος, μπορεί να μεταφέρει αυτά τα θέματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να δώσει στους εταίρους της την ευκαιρία να κατανοήσουν σε βάθος τη σημασία των προβλημάτων της περιοχής και η Ευρώπη να μπορέσει να διαδραματίσει το ρόλο, που ζητούμε να έχει.

Μετά τις συνομιλίες Χριστόφια- Άσαντ υπογράφηκαν Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και του Υπουργείου Ηλεκτρισμού της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, και Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ της Αρχής Λιμένων Κύπρου για το λιμάνι της Λεμεσού και της Εταιρεία Λιμένων της Λατάκεια για συνεργασία στην παροχή ναυτιλιακών μεταφορικών υπηρεσιών και την ανάπτυξη της λιμενικής βιομηχανίας.

Ο Σύρος πρόεδρος συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής Μάριο Καρογιάν και τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο.