current views are: 1

15 Ιουνίου 2012
Δημοσίευση16:29

Σαρώνει ο… Καρλ Μαρξ σε πιστωτικές κάρτες στη Γερμανία!

Αρκετοί Ανατολικογερμανοί έχουν αρχίσει και πάλι να μεταφέρουν την εικόνα του Καρλ Μαρξ, τυπωμένη πάνω σε πιστωτικές κάρτες, παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει δύο δεκαετίες από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.

Δημοσίευση 16:29’
αρθρο-newpost

Αρκετοί Ανατολικογερμανοί έχουν αρχίσει και πάλι να μεταφέρουν την εικόνα του Καρλ Μαρξ, τυπωμένη πάνω σε πιστωτικές κάρτες, παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει δύο δεκαετίες από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.

Αρκετοί Ανατολικογερμανοί έχουν αρχίσει και πάλι να μεταφέρουν την εικόνα του Καρλ Μαρξ, τυπωμένη πάνω σε πιστωτικές κάρτες, παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει δύο δεκαετίες από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Πάνω από το ένα τρίτο των πελατών της Sparkasse Bank (Ταμιευτήριο) της πόλης Τσέμνιτς επέλεξαν να τυπώσουν την εικόνα μίας χάλκινης προτομής του μεγάλου φιλοσόφου του 19ου αιώνα Καρλ Μαρξ που προφήτευε το τέλος του καπιταλισμού και τον θρίαμβο του κομμουνισμού, όπως τόνισε ο εκπρόσωπός της Ρόγκερ Βιτς.

Το πρόσωπο του Μαρξ με σοβαρή έκφραση εμφανίζεται να κοιτάζει προς την κατεύθυνση του λογότυπου της Mastercard.

Πριν από την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού, οι κάτοικοι του Τσέμνιτς -που τότε ήταν γνωστό ως Καρλ-Μαρξ-Σταντ- όπως και οι υπόλοιποι πολίτες της Ανατολικής Γερμανίας είχαν συνηθίσει να βλέπουν το πρόσωπο του Μαρξ στα χαρτονομίσματα των 100 μάρκων.

Το Τσέμνιτς, που ισοπεδώθηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ανοικοδομήθηκε ως πρότυπη σοσιαλιστική πόλη κι ακόμη υπερηφανεύεται για το ύψους επτά μέτρων άγαλμα του Μαρξ στο κέντρο της. Η πόλη έχει βυθιστεί σε οικονομικό μαρασμό μετά την πτώση του κομμουνισμού και ο πληθυσμός της έχει μειωθεί κατά 20%.

Στα ανατολικά τμήματα της χώρας υπάρχει ορισμένο αίσθημα νοσταλγίας για το παλαιό σοσιαλιστικό καθεστώς της DDR, επί των ημερών του οποίου οι πολίτες στερούνταν μεν πολλών ελευθεριών, αλλά είχαν εγγυημένη εργασία και κοινωνική ασφάλιση. Η τάση αυτή πάντως, οι πιστωτικές κάρτες με τη μορφή του Μαρξ, δεν περιορίζεται βέβαια μόνον στη συγκεκριμένη περιοχή.

Οι υπέυθυνοι της τράπεζας έχουν λάβει παραγγελίες ακόμη κι από πελάτες σε δυτικογερμανικά κρατίδια ώστε να αποκτήσουν την κάρτα με το πρόσωπο του Μαρξ», τόνισε ο ίδιος υπεύθυνος της Sparkasse.


σχετικα αρθρα