Μόλις μία μέρα πριν από την εκτόξευση που προγραμματίζεται για το Σάββατο 16 Ιουνίου, η Κίνα ανακοίνωσε ότι το πλήρωμα της αποστολής Shenzhou 9 θα περιλαμβάνει για πρώτη φορά και μια γυναίκα -μια σκληροτράχηλη πιλότο του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού. Αντικειμενικός στόχος της αποστολής η κρίσιμη δοκιμή της τεχνολογίας σύνδεσης σκαφών σε τροχιά, η οποία θα επιτρέψει την κατασκευή κινεζικού διαστημικού σταθμού την επόμενη δεκαετία.

To πρωί της Παρασκευής, το τριμελές πλήρωμα έδωσε συνέντευξη Τύπου σε επιλεγμένους δημοσιογράφους, μιλώντας πίσω από ένα τζάμι προκειμένου να αποφύγουν τον κίνδυνο ίωσης την τελευταία στιγμή.

«Από την πρώτη στιγμή με διαβεβαίωσαν ότι δεν διαφέρω σε τίποτα από τους άνδρες αστροναύτες» είπε η 33χρονη Λιού Γιάνγκ, η οποία συμμετέχει στο πρόγραμμα εκπαίδευσης αστροναυτών εδώ και δύο χρόνια.

Η Λιού είχε αρχικά εκπαιδευτεί ως πιλότος μεταγωγικών αεροπλάνων και έχει στο ενεργητικό της την επιτυχή προσγείωση ενός αεροσκάφους που είχε συγκρουστεί με σμήνος περιστεριών, αναμεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η ένατη αποστολή του σκάφους Shenzhou («θεϊκού σκάφους») προγραμματίζεται να εκτοξευτεί στις 13.37 ώρα Ελλάδας το Σάββατο από το διαστημικό κέντρο του Ζιουκουάν στην έρημο Γκόμπι της βόρειας Κίνας.

Η κάψουλα θα συνδεθεί με την υπονομάδα Tiangong-1 που περιμένει σε τροχιά από πέρυσι -η ανάπτυξη τεχνολογίας που επιτρέπει τη σύνδεση σκαφών σε τροχιά έχει κρίσιμη σημασία για την κατασκευή μόνιμου διαστημικού σταθμού γύρω στο 2020.

Η Κίνα πραγματοποίησε την πρώτη επανδρωμένη αποστολή της το 2003 και σήμερα είναι η μόνη χώρα εκτός της Ρωσίας που μπορεί να στείλει ανθρώπους στο Διάστημα με δική της τεχνολογία (οι ΗΠΑ παρόπλισαν τα διαστημικά λεωφορεία και εξαρτώνται από τη Ρωσία μέχρι να αναπτυχθεί νέο σκάφος).

Έγγραφο του κινεζικού προγράμματος που έφτασε στη δημοσιότητα τον περασμένο Δεκέμβριο ανέφερε ότι η χώρα «θα πραγματοποιήσει μελέτες για το προκαταρκτικό σχέδιο επανδρωμένης αποστολής στη Σελήνη», όχι όμως νωρίτερα από την επόμενη δεκαετία.

Πηγή: in.gr