Τα προβλήματα στην οικονομία και το ενδεχόμενο προσφυγής τής Κύπρου στον Μηχανισμό Στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν επηρεάζουν άμεσα την κυπριακή Προεδρία, δηλώνει ο υφυπουργός για Ευρωπαϊκά Θέματα Ανδρέας Μαυρογιάννης.
Στις 5 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή έναρξης της κυπριακής Προεδρίας.

«Προσπαθούμε όσο μπορούμε να κρατήσουμε χωριστά τα θέματα της κυπριακής Προεδρίας από τη μία και του ενδεχομένου προσφυγής στον Μηχανισμό Στήριξης από την άλλη» δήλωσε απόψε στο τηλεοπτικό δελτίο του ΡΙΚ, ο κ. Μαυρογιάννης.

Σε σχέση με την οικονομία, όλα τα σενάρια βρίσκονται στο τραπέζι, αλλά δεν είναι άμεσα συνδεδεμένα με την προεδρία, σημείωσε.

Όταν ρωτήθηκε αν η κυπριακή Προεδρία μπορεί να ξεκινήσει και να εξελίσσεται ομαλά, χωρίς να επηρεάζεται από ενδεχόμενη καταφυγή στον Μηχανισμό, ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι και άλλες χώρες προήδρευσαν, κάτω από πολύ χειρότερες εσωτερικές συνθήκες.

Στο μεταξύ, στο τραπέζι του διαλόγου θα καθίσουν αύριο οι πολιτικοί αρχηγοί στην Κύπρο, με πρωτοβουλία του Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια, προκειμένου, σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, να επιδιωχθεί κοινή απόφαση για το αν θα ζητηθεί ρωσικό δάνειο, εφόσον εξασφαλισθεί, αν θα ενταχθεί η Κύπρος στον Μηχανισμό ή αν θα επιλεγεί ένας συνδυασμός των δύο.

Η προσεχής εβδομάδα είναι πολύ σημαντική για την οικονομία της Κύπρου, ανέφερε στο ΡΙΚ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Εκτός από το νέο πακέτο μέτρων και την ΑΤΑ, σημαντική εξέλιξη για την οικονομία είναι ότι την Τετάρτη κατατίθεται στο υπουργικό το πλαίσιο εφαρμογής του Γενικού Σχεδίου Υγείας, ενώ υπάρχει και η Δημοσιονομική Συνθήκη.