Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Νάβι Πιλάι κάλεσε τη Δευτέρα τη διεθνή κοινότητα να κάνει ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου να δικαστούν όσοι προκαλούν τις βιαιότητες στη Συρία, περιλαμβανομένων αυτών που επιτέθηκαν στους παρατηρητές του ΟΗΕ. Μιλώντας στην έναρξη της 20ής συνόδου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη, η Πιλάι κάλεσε τη διεθνή κοινότητα «να υπερβεί τις διαιρέσεις και να εργαστεί για να βάλει τέλος στη βία και στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στη Συρία.

«Πρέπει επίσης να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εξασφαλίσουμε ότι θα ζητηθεί από τους δράστες να λογοδοτήσουν, περιλαμβανομένων αυτών που επιτέθηκαν στους παρατηρητές του ΟΗΕ στη Συρία» πρόσθεσε η πρώην δικαστής του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Η Νάβι Πιλάι δήλωσε ακόμη ότι η συριακή κυβέρνηση διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας όταν επιτίθεται σε πόλεις με βαριά όπλα και κάλεσε τόσο τις κυβερνητικές δυνάμεις όσο και αυτές των ανταρτών να σταματήσουν να παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Η κατάσταση στη Συρία εξακολουθεί να επιδεινώνεται και τα βάσανα των πολιτών έχουν αυξηθεί σημαντικά» τόνισε η Πιλάι.