Η εξαμερής διαπραγματευτική ομάδα, αποτελούμενη από εκπροσώπους των Η.Π.Α., της Ρωσίας, της Γερμανίας, της Μ. Βρετανίας, της Γαλλίας και της Κίνας, βρίσκεται σε «εντατικές και σκληρές» διαπραγματεύσεις με τους Ιρανούς ομολόγους της στο πλαίσιο της νέας συνάντησης των δύο πλευρών στη ρωσική πρωτεύουσα.
Ο καινούργιος κύκλος συνομιλιών, που ξεκίνησε τη Δευτέρα, αφορά στο «καυτό» ζήτημα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος και μέχρι στιγμής δε φαίνεται να διαμορφώνονται συνθήκες που ευνοούν τη σύγκλιση. Εν τούτοις, οι αντιπροσωπείες διατηρούν χαμηλούς τόνους και σε ανεπίσημες δηλώσεις αντανακλάται συγκρατημένη αισιοδοξία σχετικά με τη σημείωση προόδου σ’ ένα βραχυ-μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα.

Αμφότερα τα διαπραγματευτικά μέρη επιδεικνύουν σύνεση στο διάλογο και μετριοπάθεια στις ανακοινώσεις. Μετά τη χθεσινή πρώτη ημέρα και οι δύο ομάδες διαπραγμάτευσης αναγνώρισαν τον «ουσιαστικό και εποικοδομητικό» χαρακτήρα των συνομιλιών. Αξιωματούχοι και των δύο πλευρών διαπιστώνουν ότι παρά το δυσεπίλυτο χαρακτήρα των ανοιχτών θεμάτων, η ανταλλαγή απόψεων ευνοεί το πέρασμα σ’ ένα πιο λειτουργικό πλαίσιο σχέσεων μεταξύ Ιράν και διεθνούς κοινότητας.

Η ιρανική πλευρά γι’ άλλη μία φορά διεκδικεί το δικαίωμά της στη συνέχιση της διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου, για ειρηνικούς σκοπούς όπως διατείνεται, ενώ υποστηρίζει ότι η άρση των διάφορων κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από τη διεθνή κοινότητα αποτελεί προϋπόθεση και δείγμα καλής θέλησης για την αποκατάσταση της συνεργασίας της Τεχεράνης με τα όργανα της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας.

Την ίδια ώρα, η αντιπροσωπεία των έξι πλέον ισχυρών κρατών του πλανήτη (τα 5 Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. και η Γερμανία) αντικρούει την επιχειρηματολογία των Ιρανών, τονίζοντας ότι η σαφής δέσμευση του Ιράν ως προς την ανάληψη πρωτοβουλιών, που θα καταδεικνύουν συμμόρφωση του καθεστώτος στις διεθνείς υποδείξεις, συνιστά αφετηρία για επανεξέταση των κυρωτικών αποφάσεων. Η διαρκής ανησυχία των 6 δυνάμεων αφορά στο ενδεχόμενο πυρηνικού εξοπλισμού του Ιράν, γεγονότος που θα καθιστούσε ακόμα πιο εκρηκτικό το ήδη τεταμένο κλίμα στην ευρύτερη περιοχή.

 Όπως είναι από μήνες γνωστό, από την 1η Ιουλίου η Ε.Ε. αναμένεται να θέσει σε ισχύ πλήρες εμπάργκο στις ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου, ενώ οι Η.Π.Α. λίγες ημέρες πριν θα εφαρμόσουν νέους οικονομικούς περιορισμούς προς την κυβέρνηση Αχμαντινετζάντ. Παράλληλα το Ισραήλ μοιάζει να μην υποχωρεί από την επιλογή της περαιτέρω σκλήρυνσης της στάσης του αναφορικά με την ιρανική περίπτωση. Σε περίπτωση αδιεξόδου του νέου γύρου συνομιλιών, οι αγορές κρίνεται ότι θα κυριευθούν από νευρικότητα, εξέλιξη που θα οδηγήσει σε ανατιμήσεις αλλά και ενδεχομένως σε απρόβλεπτες ενέργειες των επενδυτών, με άγνωστο μέχρι στιγμής το κόστος των επιπτώσεων.

Με πληροφορίες από Reuters - Guardian