Πριν καν συμπληρώσει δύο μήνες ως Πρωθυπουργός της Ρουμανίας, ο Βίκτωρ Πόντα βρίσκεται αντιμέτωπος με την κατηγορία της ακαδημαϊκής λογοκλοπής.

Σύμφωνα με το κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό Nature, o 41 ετών Ρουμάνος πολιτικός καταπάτησε την ακαδημαϊκή δεοντολογία κατά τη συγγραφή της Διδακτορικής Διατριβής του στη νομική επιστήμη. Ο Πόντα φέρεται να παρουσίασε μεγάλο μέρος της 432 σελίδων Διατριβής του (δημοσιεύθηκε το 2003) ως δική του πρωτότυπη εργασία, τη στιγμή που η «πατρότητα» άνηκε σε δύο συναδέλφους του νομικούς.

Παρά τα ισχυρά στοιχεία που προσκομίζονται από ακαδημαϊκούς κύκλους αναφορικά με την ενοχή του Πόντα, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός αρνείται τις κατηγορίες και προκαλεί όποιον το επιθυμεί να αποδείξει το αντίθετο. Προσκείμενοι στον Πόντα κύκλοι του Βουκουρεστίου αποδίδουν το γεγονός της ανακίνησης του θέματος σε υπόγειες ενέργειες του Ρουμάνου Προέδρου Τραϊάν Μπασέσκου. Οι δύο άνδρες διατηρούν έντονη πολιτική αντιπαλότητα και το συμβάν αυτό αναμένεται να ρίξει νέο «λάδι στη φωτιά» της αντιπαράθεσής τους.

Η …παράλειψη αυτή του φιλόδοξου πολιτικού που ανήλθε στον πρωθυπουργικό θώκο σε μία κρίσιμη συγκυρία για τη Ρουμανία, προκαλεί έντονη ανησυχία για την ικανότητα της Κυβέρνησης να καταπολεμήσει τη διαφθορά σε όλα τα επίπεδα, μεταξύ αυτών και στην εκπαίδευση όπου η αδιαφάνεια κυριαρχεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από λίγο καιρό ο Υπουργός Έρευνας της χώρας εξωθήθηκε σε παραίτηση έπειτα από αντίστοιχες κατηγορίες.

Χωρίς αμφιβολία, οι επόμενες μέρες θα είναι επεισοδιακές για τον Πόντα και σημαντικές για την πολιτική εξέλιξή του.

Με πληροφορίες από Guardian - Nature