ΔΙΕΘΝΗ

Νέες διαμαρτυρίες στην πλατεία Ταχρίρ της Αιγύπτου

Δημοσίευση 19 Ιουνίου 2012, 16:03 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Νέες διαμαρτυρίες στην πλατεία Ταχρίρ της Αιγύπτου
Facebook Twitter Whatsapp
Η διάλυση του κοινοβουλίου από το Ανώτατο Συμβούλιο των Ένοπλων Δυνάμεων, που κυβερνά τη χώρα μετά την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ φέρνει νέες κινητοποιήσεις στην Αίγυπτο, με επίκεντρο την πλατεία Ταχρίρ.
Η διάλυση του κοινοβουλίου από το Ανώτατο Συμβούλιο των Ένοπλων Δυνάμεων, που κυβερνά τη χώρα μετά την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ φέρνει νέες κινητοποιήσεις στην Αίγυπτο, με επίκεντρο την πλατεία Ταχρίρ. Διαδηλωτές έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται σήμερα στην πλατεία του Καΐρου για να διαμαρτυρηθούν, με τη συμμετοχή της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ο υποψήφιος της οποίας Μοχάμεντ Μόρσι διεκδικεί τη νίκη στις προεδρικές εκλογές.

Το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο ανακοίνωσε χθες ότι σκοπεύει να παραδώσει την εκτελεστική εξουσία στον μελλοντικό πρόεδρο της χώρας πριν τα τέλη του μήνα με μια ειδική τελετή, όμως θα διατηρήσει τη νομοθετική εξουσία και θα εξακολουθήσει να ελέγχει άλλα θεσμικά όργανα στο όνομα της «ισορροπίας των εξουσιών». Αυτή η ανακοίνωση, την οποία επικρίνει έντονα η Μουσουλμανική Αδελφότητα αλλά και τα κόμματα του «επαναστατικού» κινήματος τα οποία την χαρακτήρισαν «πραξικόπημα», είναι αντίθετη στην «Συμπληρωματική Συνταγματική Διακήρυξη», που δημοσίευσε την Κυριακή το βράδυ το Στρατιωτικό Συμβούλιο.

Οι εκκλήσεις για διαδηλώσεις έγιναν από οργανώσεις νεαρών υπερμάχων της δημοκρατίας, αλλά και από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Η διαδήλωση προβλέπεται να ξεκινήσει αργότερα το απόγευμα, όμως πολλοί άνθρωποι ήδη κατευθύνονται προς την έδρα του κοινοβουλίου, που βρίσκεται δίπλα στην πλατεία Ταχρίρ.