Ανησυχητικά ευρήματα προκύπτουν από μεγάλη έρευνα του βρετανικού Guardian αναφορικά με το όλο και πιο έντονο «φλέρτ» μεγάλων τμημάτων του οικονομικά ενεργού πληθυσμού με τη φτώχεια στη Μεγάλη Βρετανία.
Όπως προκύπτει από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων της έγκυρης εφημερίδας, σε πολλές περιπτώσεις η εργασία δεν είναι ικανή να εξασφαλίσει έναν αξιοπρεπή βίο για πολλούς κατοίκους της Γηραιάς Αλβιώνας. Περισσότεροι από 7,5 εκατομμύρια άνθρωποι, παρότι εργάζονται και δε βρίσκονται εξαρτημένοι από προνοιακά επιδόματα ή άλλες κρατικές μεταβιβαστικές πληρωμές, είναι αντιμέτωποι με συνθήκες ακραίας οικονομικής πίεσης, σε σημείο που πλησιάζουν όλο και πιο κοντά στο φάσμα της φτώχειας.

Γι’ αυτή την κατηγορία του πληθυσμού η κατάσταση είναι ακόμη πιο οδυνηρή δεδομένης της μη ύπαρξης καταθέσεων ή άλλων οικονομιών που θα μπορούσαν να τονώσουν το ασθενές εισόδημα, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις δεν αρκεί για να καλύψει βασικές μηνιαίες ανάγκες, όπως για παράδειγμα η διατροφή των παιδιών. Ενώ λοιπόν η συνεχώς συμπιεζόμενη μεσαία τάξη ακόμη έχει τη δυνατότητα να καταφεύγει σε όσες καταθέσεις της έχουν απομείνει, τα χαμηλά και πολύ χαμηλά εισοδήματα έχουν απομείνει χωρίς ουσιαστικά στηρίγματα στη Μ. Βρετανία.

Τα στατιστικά δεδομένα εκθέτουν την κυβέρνηση των Συντηρητικών – Φιλελεύθερων που διατεινόταν ότι επί των ημερών της η εργασία θα ήταν εκείνη που θα εξασφάλιζε την ευημερία των Βρετανών. Στην προσπάθειά τους να δικαιολογήσουν την πολιτική των περικοπών μέρους των κοινωνικών παροχών, οι κυβερνητικοί ιθύνοντες τόνιζαν ότι η εργασιακή απασχόληση και όχι οι επιδοματικές πολιτικές αποτελούν την προϋπόθεση για την ατομική πρόοδο. Εν τούτοις, τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η εξεύρεση μίας θέσης εργασίας πολύ συχνά δεν αποτελεί ασπίδα ενάντια στη φτώχεια. Μάλιστα αυτό το φαινόμενο δεν εντοπίζεται μόνο σε ορισμένες περιοχές, μα το πρόβλημα απλώνεται σε ολόκληρη την επικράτεια.

Με όλο και πιο μεγάλα τμήματα του εργαζόμενου πληθυσμού ν' αναγκάζονται να καταφεύγουν σε ειδικές κρατικές ενισχύσεις, δημιουργούνται όλο και πιο έντονοι προβληματισμοί ως προς το μέλλον εκατομμυρίων ανθρώπων στη Βρετανία των πολιτικών λιτότητας. Οι παλαιότερες κρατικές πολιτικές δεν κατάφεραν να προστατεύσουν αυτούς τους ανθρώπους, όμως και οι νέες συνθήκες δε μοιάζουν να προσφέρουν προοπτική σε εκατομμύρια βρετανικά νοικοκυριά που εργάζονται σκληρά αλλά δίχως αντίκρισμα.