Έντονες διαμάχες βρίσκονται σε εξέλιξη κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες στη βόρεια Ισπανία με πρωταγωνιστές απεργούς μεταλλωρύχους και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.
Οι μεταλλωρύχοι έχουν κηρύξει απεργιακές κινητοποιήσεις χωρίς να θέτουν χρονικό ορίζοντα τερματισμού τους, καθώς θεωρούν ότι οι δραστικές περικοπές (έως και 63%)στις κρατικές επιδοτήσεις στον κλάδο υπονομεύουν τη βιωσιμότητα της δραστηριότητάς τους.

Πολλοί απεργοί, κυρίως οι νεότεροι από αυτούς, με καλυμμένα πρόσωπα και αυτοσχέδιο «εξοπλισμό» στήνουν οδοφράγματα στο εθνικό οδικό δίκτυο και επιδίδονται σε «πολεμικού» τύπου ενέργειες εναντίον των πάνοπλων αστυνομικών. Οι μεταλλωρύχοι, οι οποίοι δέχονται τη συμπαράσταση των κατοίκων της κοινότητας της Θινέρα, η οποία αποτελεί και το κυρίως θέατρο των επιχειρήσεων, εκτοξεύουν κροτίδες, πέτρες και άλλα αντικείμενα προς τις αστυνομικές δυνάμεις που ανταποδίδουν με πλαστικές σφαίρες, καπνογόνα κ.ο.κ.

Εχθές, ημέρα που σε διάφορες πόλεις της Ισπανίας (Λεόν, Λανγκρέο, Οβιέδο κ.α.) στήθηκαν μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις υπέρ των μεταλλωρύχων, οι μαχητικοί νεαροί απεργοί στη Θινέρα προχώρησαν σε νέο γύρο συγκρούσεων με τις δυνάμεις της αστυνομίας, οι οποίες κατέληξαν σε ανθρωποκυνηγητό μέσα στους δρόμους της Κοινότητας. Νωρίτερα, αυτοσχέδια φράγματα στήθηκαν σε σημεία της σιδηροδρομικής γραμμής Χιχόν – Μαδρίτη με αποτέλεσμα τη ματαίωση των χθεσινών δρομολογίων.
Πηγή: Associated Press - AΠΕ