Ένας Γάλλος αρχιτέκτονας, ο οποίος σχετίζεται με τον Μπο Σιλάι, το πρόσωπο που βρίσκεται στο επίκεντρο του μεγαλύτερου πολιτικού σκανδάλου στην Κίνα τις τελευταίες δύο δεκαετίες συνελήφθη στην Καμπότζη, ανακοίνωσε η αστυνομία και ανέφεραν πηγές στο Παρίσι την Τρίτη.

Ο Πατρίκ Ανρί Ντεβιγιέ, 52 ετών, ένας από τους δύο δυτικούς, που είναι γνωστό ότι είχαν στενές επιχειρηματικές σχέσεις με την οικογένεια του Κινέζου Πολιτικού Μπο Σιλάι, φέρεται να σχετιζόταν με τη σύζυγο του Μπο, η οποία κατηγορείται για την δολοφονία του Βρετανού Νιλ Χέιγουντ.

«Υπήρξε μια σύλληψη ενός Γάλλου η οποία σχετίζεται με ένα έγκλημα στην Κίνα», δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας στην Πνομ Πενχ, Τατς Ναρούτ, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Μια πηγή στην πρεσβεία της Γαλλίας στην Καμπότζη επιβεβαίωσε ότι ο Ντεβιγιέ συνελήφθη. Ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Μπερνάρ Βαλερό ανέφερε ότι ένας Γάλλος πολίτης συνελήφθη στην Καμπότζη.

«Προσφέρουμε προξενικές υπηρεσίες, είμαστε σε επαφή με τις αρχές της Καμπότζης και παρακολουθούμε την έρευνα», είπε ο Βαλερό, λέγοντας ότι το Παρίσι έχει ζητήσει να πληροφορηθεί τους λόγους που συνελήφθη ο Γάλλος υπήκοος.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας στην Πνομ Πενχ εξήγησε ότι ο γάλλος αρχιτέκτονας έχει συλληφθεί εδώ και δύο εβδομάδες «με τη συνεργασία των κινεζικών αρχών».

«Εξετάζουμε την πιθανότητα να τον στείλουμε στην Κίνα ή στη Γαλλία. Το Πεκίνο μας έχει ζητήσει να τον στείλουμε στην Κίνα, όπου διέπραξε αδικήματα», πρόσθεσε.

Ο Μπο Σιλάι ήλπιζε να αναδεχθεί στην διαρκή επιτροπή του πολιτικού γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας το φθινόπωρο.

Αλλά η σταδιοδρομία του στο κόμμα τέλειωσε άδοξα αφού καθαιρέθηκε από το πολιτικό γραφείο και από την κεντρική επιτροπή του ΚΚ Κίνας. Η σύζυγός του Γκου Καλάι, γνωστή δικηγόρος, κατηγορείται στο πλαίσιο της έρευνας ενός Βρετανού με τον οποίο η ίδια και ο Μπο συνεργάζονταν.

Η πτώση του Μπο άρχισε όταν ο Ουάνγκ Λιτζούν, πρώην δεξί του χέρι και αξιωματικός της αστυνομίας στην Τσονγκτσίνγκ, ζήτησε άσυλο στο αμερικανικό προξενείο στην Τσένγκντου. Φέρεται ότι διέθετε πληροφορίες που εμπλέκουν την οικογένεια Μπο στην δολοφονία του Χέιγουντ.

Ο ακριβής ρόλος του Γάλλου σε αυτή τη νεφελώδη υπόθεση παραμένει αδιευκρίνιστος, όπως και οι λόγοι για τους οποίους συνελήφθη. Είναι γνωστό απλώς ότι ήταν συνεργάτης και φίλος του Μπο και της συζύγου του.

Πηγή: protothema.gr