Η Βουλγαρία θα είναι πολύ αυστηρή κατά την έγκριση των κριτηρίων ένταξης της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), διεμήνυσε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, με αφορμή την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της ΠΓΔΜ στην υπόθεση της Σπάσκα Μίτρεβα. Η Σπάσκα Μίτρεβα, η οποία πολιτογραφήθηκε Βουλγάρα υπήκοος το 2009 και μετακόμισε στη Σόφια, ενώ μέχρι τότε ζούσε στη Γεύγελη της ΠΓΔΜ, βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη εδώ και αρκετά χρόνια με τον πρώην σύζυγό της, πολίτη της ΠΓΔΜ, σχετικά με την επιμέλεια της ανήλικης κόρης τους.

Μάλιστα, το 2008 δικαστήριο της ΠΓΔΜ την είχε καταδικάσει σε τρίμηνη φυλάκιση, επειδή δεν επέτρεπε στον πρώην σύζυγό της να βλέπει το παιδί, παρά την περί αυτού αντίθετη απόφαση του Δικαστηρίου.

Η υπόθεση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της βουλγαρικής κυβέρνησης, που, όπως επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές, θεώρησε ότι η δίωξή της οφείλεται σε λόγους που αφορούν την πολιτογράφησή της ως Βουλγάρας υπηκόου.

Σε μία τελευταία εξέλιξη, το Ανώτατο Δικαστήριο της ΠΓΔΜ αποφάσισε να αφαιρέσει την επιμέλεια της ανήλικης κόρης του ζευγαριού από τη μητέρα, γεγονός που προκάλεσε νέες αντιδράσεις στη Βουλγαρία και, μάλιστα, δια στόματος του ίδιου του κ. Μπορίσοφ.