Αντιμέτωπος με μία παράδοξη κίνηση βρέθηκε ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, όταν η Πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Κίρχνερ επιχείρησε να του δώσει ένα φάκελο στο πλαίσιο της κατ’ ιδίαν συνάντησής τους στο περιθώριο της Συνόδου των G-20 στο Μεξικό.
Το δέμα αφορούσε στο παραδοσιακό σημείο τριβής των δύο χωρών, το οποίο δεν είναι άλλο από το σύμπλεγμα νήσων στο αρχιπέλαγος του Νότιου Ατλαντικού Ωκεανού, που οι μεν Βρετανοί ονομάζουν «Φώκλαντς» οι δε Αργεντινοί «Μαλβίνες».

Οι νήσοι, αν και απέχουν μόλις 250 ναυτικά μίλια από τις Λατινοαμερικανικές ακτές, αποτελούν αυτοδιοικούμενο έδαφος της βρετανικής επικράτειας• η Μ. Βρετανία είναι υπεύθυνη για την άμυνα όπως και για την εξωτερική πολιτική τους. Το 1982, επί Πρωθυπουργίας Μάργκαρετ Θάτσερ, οι Αργεντινοί επιχείρησαν να εισβάλλουν στο νησιωτικό σύμπλεγμα, γεγονός που οδήγησε σε πολεμική σύρραξη, η οποία τελικά έληξε με επικράτηση των στρατιωτικών δυνάμεων της Μεγάλης Βρετανίας.

Η Αργεντινή Πρόεδρος λοιπόν, εκμεταλλευόμενη τη συνάντησή της με το Συντηρητικό πολιτικό στον προθάλαμο της αίθουσας που θα διεξαγόταν μία από τις συνεδρίες της Συνόδου, και αφού πρώτα οι δύο τους είχαν ανταλλάξει γενικές ιδέες γύρω από τα τρέχοντα ζητήματα διεθνούς ενδιαφέροντος, αποπειράθηκε να του περάσει ένα φάκελο μεγέθους Α4 που εξωτερικά ανέφερε «Un Malvinas».

Ο αιφνιδιασμένος Κάμερον αρνήθηκε να παραλάβει το πακέτο της ...ευρηματικής Προέδρου της Αργεντινής, δηλώνοντας στη συνέχεια ότι τέτοιες ενέργειες αποτελούν επικοινωνιακά τρικ που σκοπό έχουν να τραβήξουν τα φλας των φωτογράφων, οι οποίοι είναι αλήθεια ότι είχαν σπεύσει μαζικά για ν’ απαθανατίσουν τη στιγμή της συνάντησης.

Το ακριβές περιεχόμενο του φακέλου δεν έγινε γνωστό, όμως αμφότερες οι πλευρές μέσω ανώτατων αξιωματούχων έσπευσαν ν ρίξουν κι άλλο «νερό στο μύλο της αντιπαράθεσης». Αφού ο ίδιος ο Κάμερον διακήρυξε ότι δεν ήταν εκείνη η ώρα η κατάλληλη για ν’ ανοίξει μία πλήρης συζήτηση για τα Φώκλαντς, βρετανικές πηγές συνέχισαν τονίζοντας ότι υπάρχουν συμβατικοί δίαυλοι διπλωματικής επικοινωνίας που δεν μπορούν ν’ αντικατασταθούν από άτυπα σημειώματα. Η βρετανική εξωτερική πολιτική επαναβεβαίωσε τη στήριξη της στο δικαίωμα των κατοίκων των Φώκλαντς να ορίσουν το μέλλον τους μέσω δημοψηφίσματος αυτοδιάθεσης. «Οι χώρες των G-20 είμαστε προσηλωμένες στις δημοκρατικές αρχές και το σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων, άρα δεν μπορούμε ν’ αρνηθούμε αυτή τη δημοκρατική διαδικασία για τα Φώκλαντς», σημείωσε ο Πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας.

Από την πλευρά του ο Αργεντινός Υπουργός Εξωτερικών Έκτωρ Τίμερμαν τόνισε πως η Μ. Βρετανία υπήρξε η κατ’ εξοχήν αποικιοκρατική δύναμη και όχι η Αργεντινή, οπότε οι αιτιάσεις των Βρετανών αναφορικά με τις Μαλβίνες δεν έχουν βάση. Μάλιστα προέβαλλε την απουσία του Κάμερον από τη σύσκεψη για την από-αποικιοποίηση η οποία έλαβε χώρα την προηγούμενη Πέμπτη. Για τον Αργεντινό Υπ. Εξ. η άρνηση του Βρετανού πολιτικού να παραλάβει το φάκελο αποτελεί ένα ακόμη επεισόδιο στην προσπάθεια της Μ. Βρετανίας ν’ αποφύγει τον ανοιχτό διάλογο σε ό,τι αφορά τις Μαλβίνες νήσους.

Πηγή: Guardian