Η Επιτροπή Θεσμών της Κυπριακής Βουλής με κατά πλειοψηφία απόφαση, υπέρ της οποίας τάχθηκαν ο ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ αποφάσισε την αναβολή της συζήτησης για τα έγγραφα του ειδικού συμβούλου του γ.γ. του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, τα οποία δημοσιεύονται στο βιβλίο "Σημαδεμένη τράπουλα".

Σύμφωνα με την απόφαση, η συζήτηση θα συνεχιστεί μετά τη συνάντηση του προέδρου Χριστόφια με τον γ.γ. του ΟΗΕ και τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, η οποία θα γίνει στη Νέα Υόρκη στις 18 Νοεμβρίου.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ Ερωτοκρίτου δήλωσε ότι "η δημοκρατία υπέστη ισχυρότατο και σφοδρότατο πλήγμα από τα δύο συγκεκριμένα κόμματα".

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Ανδρέας Αγγελίδης είπε ότι αποτελεί καθήκον της Βουλής να επιτρέψει τη συζήτηση του θέματος και πρόσθεσε ότι η αναβολή της συζήτησης "αποτελεί υποχώρηση στα δικαιώματα του κυρίαρχου λαού και της Βουλής".

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος χαρακτήρισε την απόφαση θλιβερή εξέλιξη και μίλησε για προσπάθεια φίμωσης της Βουλής.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιαννάκης Θωμά είπε ότι με την επιστολή των Ηνωμένων Εθνών προς την Κυπριακή κυβέρνηση το θέμα έχει μετατραπεί σε διαφορά μεταξύ των δύο. Επίσης, παρέπεμψε σε επιστολή του Γενικού Εισαγγελέα προς την Βουλή, στην οποία τίθεται το ζήτημα κατά πόσο προκύπτει θέμα παραβίασης των υποχρεώσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι του διεθνούς δικαίου σε σχέση με τα προνόμια και τις ασυλίες των Ηνωμένων εθνών και των αξιωματούχων τους.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Χρήστος Πουργουρίδης δήλωσε ότι το κόμμα του θα συναινέσει στη συζήτηση του θέματος μόνο, αν η Επιτροπή Θεσμών ικανοποιηθεί ότι τα έγγραφα Ντάουνερ περιήλθαν νόμιμα στην κατοχή αυτών που τα δημοσιοποίησαν.