Με την τελική αγόρευση της εισαγγελίας συνεχίστηκε την Πέμπτη η πολύκροτη δίκη του Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ. Συγκεκριμένα, η εισαγγελία ζήτησε να θεωρηθεί ο δράστης του μακελειού του Όλσο και της Ουτόγια ψυχικά ασθενής -αν και παραμένουν αμφιβολίες- και να εγκλειστεί σε ψυχιατρικό ίδρυμα. Την Παρασκευή θα κάνει την τελική αγόρευση η υπεράσπιση, και η ετυμηγορία των δικαστών αναμένεται τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο.

Ο ίδιος ο Μπράιβικ έχει δηλώσει ότι ο εγκλεισμός του σε ίδρυμα θα ήταν μία μοίρα χειρότερη από το θάνατο, υποστηρίζοντας ότι έδρασε με σώας τα φρένας στο όνομα του αγώνα κατά του Ισλάμ.

Ο εισαγγελέας Σβέιν Χόντεν δήλωσε ότι παραμένουν αμφιβολίες σχετικά με την ψυχική υγεία του Μπρέιβικ -είναι αντικρουόμενες οι ψυχιατρικές εκθέσεις που έχουν συνταχθεί- ωστόσο ζητείται να τεθεί υπό υποχρεωτική φροντίδα ψυχικής υγείας, και να μην οδηγηθεί στη φυλακή.

Οι δύο ψυχιατρικές εκθέσεις που έχουν συντάξει εμπειρογνώμονες για τον Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ δεν συγκλίνουν, με την πρώτη να αποφαίνεται πως ο ακροδεξιός εξτρεμιστής είναι σχιζοφρενής και τη δεύτερη να συμπεραίνει πως είναι υπόλογος για τις πράξεις του.

Ο Μπράιβικ, ο οποίος χαμογελούσε στο δικαστήριο πριν την τελική αγόρευση της εισαγγελίας, έχει χαρακτηρίσει ψευδή και κατασκευασμένη η έκθεση που τον κρίνει παράφρων για το μακελειό της 22ας Ιουλίου του 2011.