Ο πιλότος ζητά άσυλο, το οποίο και θα του παράσχει η Ιορδανία. Το συριακό καθεστώς τον αποκαλεί προδότη και ζητά πίσω το αεροσκάφος από τις Ιορδανικές αρχές, ενώ οι αντάρτες χαμογελούν με ικανοποίηση.
Σύμφωνα με Ιορδανούς αξιωματούχους, ένας Σύρος πιλότος της πολεμικής αεροπορίας αυτομόλησε από τις συριακές στρατιωτικές δυνάμεις και προσγειώθηκε στην αεροπορική βάση «Βασιλιάς Χουσεϊν» στην περιοχή Μαφράκ, στα βόρεια σύνορα της Ιορδανίας. Επίσημα αιτήθηκε της παροχής ασύλου.

Νωρίτερα, η συριακή κρατική τηλεόραση ανακοίνωσε ότι εξαφανίστηκαν τα ίχνη ενός αεροσκάφους ρωσικής κατασκευής MIG 21 με κυβερνήτη ένα σμήναρχο. Οι αρμόδιες υπηρεσίες τη συριακής αεροπορίας δεν είχαν επικοινωνία με τον πιλότο μετά τις 10:34 τοπική ώρα, όταν και το αεροσκάφος βρισκόταν στα νότια σύνορα της Συρίας.

Πρόκειται για την πρώτη ανάλογη ενέργεια που σημειώνεται στις τάξεις της συριακής πολεμικής αεροπορίας, γεγονός που ίσως προμηνύει απρόβλεπτες εξελίξεις. Όπως δήλωσε σε διεθνή πρακτορεία ο εκπρόσωπος τύπου του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, ο πιλότος ενθαρρύνθηκε από τους αντάρτες ώστε να καταλήξει σε αυτή την ενέργειά του.

Σε κάθε περίπτωση και ενώ η συνέχιση των βιαιοτήτων δεν επιτρέπει στις ομάδες του Ερυθρού Σταυρού να  μεταφέρουν τους πολίτες εκτός της παλιάς πόλης της Χόλμς, η κίνηση του σμηνάρχου, ακόμα και αν δεν οδηγήσει σε αντίστοιχες ενέργειες στη συνέχεια, αποτελεί βαρύ πλήγμα για το γόητρο της Πολεμικής Αεροπορίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σώμα στήθηκε εξ ολοκλήρου από τον πατέρα του νυν Προέδρου, ο οποίος υπήρξε και στέλεχός της. Σήμερα αποτελεί ένα από τα πλέον ισχυρά στηρίγματα του καθεστώτος, γνωστό για τις σκληρές τακτικές του.

Πηγή: ΒBC