«Εξολοθρευτή της ανάπτυξης» χαρακτηρίζει τη γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ το βρετανικό περιοδικό New Statesman, για την οποία αναφέρει ότι  είναι η «η πιο επικίνδυνη ηγέτιδα της Γερμανίας μετά τον Χίτλερ». Το δημοφιλές περιοδικό απεικονίζει στο εξώφυλλό του την Μέρκελ ως «Εξολοθρευτή» (από τη σειρά ταινιών του Τζέιμς Κάμερον) και κάνει λόγο για «μανία» που έχει με τη λιτότητα.

«Η μανία της Άγκελα Μέρκελ για τη λιτότητα καταστρέφει την Ευρώπη. Η Γερμανίδα καγκελάριος εξολοθρεύει την ανάπτυξη και μας ωθεί σε μια νέα Ύφεση», γράφει το περιοδικό, με τον συντάκτη να διερωτάται ποιος ηγέτης αποτελεί μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια τάξη και την ευημερία από τον Ιρανό πρόεδρο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον Κιμ Γιονγκ Ουν της Βόρειας Κορέας.

«Η απάντηση είναι: μια πρώην χημικός, λάτρης της όπερας με αβρούς τρόπους που κατέχει το αξίωμά της εδώ και επτά χρόνια. Ναι λοιπόν, ας περάσει στη σκηνή η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ της Γερμανίας, η λύση της οποίας για την δημοσιονομική κρίση της Ευρώπης έχει φέρει την ήπειρο -ίσως και όλον τον κόσμο- στο χείλος μιας δεύτερης Μεγάλης Ύφεσης» γράφει χαρακτηριστικά.

Το άρθρο συνεχίζει αναφέροντας «ας με συγχωρέσει ο Μάικ Γκόντγουιν και ο ομώνυμος κανόνας του, αλλά η Μέρκελ είναι ο πιο επικίνδυνος ηγέτης της Γερμανίας μετά τον Χίτλερ».

Σημειώνεται πως ο Γκόντγουιν είναι ένας αμερικανός δικηγόρος που διατύπωσε τον κανόνα πως «όσο επιμηκύνεται μια διαδικτυακή συζήτηση, η πιθανότητα μιας σύγκρισης που θα περιλαμβάνει τους ναζιστές και τον Χίτλερ προσεγγίζει τη μονάδα».

Ο αρθρογράφος Mehdi Hasan συμπληρώνει πως «οι οκτώ προκάτοχοί της, από τον Κόνραντ Αντενάουερ μέχρι τον Γκέρχαρντ Σρέντερ, επέβλεψαν ένα κατασκευαστικό θαύμα στην χώρα και την αποκατάσταση της φήμης της Γερμανίας στο εξωτερικό. Υπό την Μέρκελ όμως η χώρα βρίσκεται και πάλι απομονωμένη».