Στη Νότιο Κορέα το σφιχτοκουμπωμένο κοστούμι για τους άνδρες και το ταγιέρ για τις γυναίκες είναι άγραφος νόμος. Τώρα, η κυβέρνηση της Σεούλ προσπαθεί να πείσει τους εργαζόμενους να αλλάξουν επί το ελαφρύτερο τον ενδυματολογικό τους κώδικα, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος μεγάλων διακοπών ρεύματος που έγιναν πέρισυ λόγω υπερβολικής χρήσης κλιματιστικών σε εκατομμύρια κτίρια (σπίτια, επιχειρήσεις και δημόσιες υπηρεσίες).

Τα κοντομάνικα πουκάμισα, τα μπλουζάκια, τα λινά παντελόνια, αλλά και τα σορτσάκια είναι η νέα «μόδα», τουλάχιστον όπως θέλουν να ισχυρίζονται πολλοί αξιωματούχοι, από τον απλό υπάλληλο μέχρι τον δήμαρχο της Σεούλ , ακόμη και τον πρόεδρο της χώρας. Με ειδικές εγκυκλίους, οι δημόσιες και κυβερνητικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι επιτρέπουν στους εργαζόμενους να κυκλοφορούν ντυμένοι ελαφρά.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα της εκστρατείας είναι προς το παρόν απογοητευτικά. Οι φωτορεπόρτερ που στήθηκαν τις τελευταίες μέρες έξω από τα υπουργεία στη Σεούλ, μόλις και μετά βίας εντόπισαν δύο άνδρες υπαλλήλους που είχαν το θάρρος να προσέλθουν στην υπηρεσία φορώντας σορτς. Ολοι οι υπόλοιποι δεν εγκατέλειψαν τη σιγουριά των κοστουμιών τους.

«Εδώ υπάρχει ακόμα μία κουλτούρα άκαμπτη και συντηρητική. Οι λίγοι που ακολουθούν άλλο δρόμο εισπράττουν παράξενα βλέμματα από τους πολλούς. Ο κόσμος τους θεωρεί εκκεντρικούς» εξηγεί μία Νοτιοκορεάτισσα που επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμη στη Λούσι Γουίλιαμσον, ανταποκρίτρια του βρετανικού BBC στη Σεούλ. Ο βασικός λόγος, τονίζει, «έχει να κάνει με κάτι πιο σύνθετο: τον φόβο ότι το να κυκλοφορούν ελαφρά ντυμένοι μπροστά στους συναδέλφους τους, μειώνει το κύρος τους. Εξάλλου οι περισσότεροι νοτιοκορεάτες εργαζόμενοι δεν διαθέτουν στη γκαρνταρόμπα τους τέτοια ελαφρά ρούχα»

Πηγή: tovima.gr