Δικαστήριο στο Πακιστάν διέταξε τη σύλληψη του επικρατέστερου υποψήφιου για την ανάληψη της πρωθυπουργίας της χώρας, μία μονάχα ημέρα αφότου το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε πως ο νυν πρωθυπουργός, Γιουσούφ Ράζα Γκιλάνι, έχει «καταστεί ακατάλληλος» για το αξίωμά του.

Η απόφαση κατά του κ. Γκιλάνι πηγάζει από πρόσφατη καταδίκη του για ασέβεια προς το Ανώτατο Δικαστήριο, καθώς αρνήθηκε να διατάξει την επανέναρξη δικαστικών διαδικασιών κατά του προέδρου του Πακιστάν, Ασίφ Αλί Ζαρντάρι.

Το ένταλμα σύλληψης σε βάρος του επίμαχου υποψήφιου, Μακχντούμ Σαχαμπουντίν, εκδόθηκε από δικαστήριο κατά των ναρκωτικών, λίγες ώρες μονάχα αφότου ο κ. Σαχαμπουντίν προτάθηκε από τον πρόεδρο Ζαρντάρι προκειμένου να αναλάβει τον πρωθυπουργικό θώκο.

Η ψηφοφορία για την εκλογή νέου πρωθυπουργού είναι προγραμματισμένη να γίνει αύριο, 22 Ιουνίου, από την κάτω Βουλή του Πακιστάν.

Η έκδοση εντάλματος σύλληψης για τον κ. Σαχαμπουντίν εντείνει τις ανησυχίες ότι το Ισλαμαμπάντ βρίσκεται στα πρόθυρα πολιτικής κρίσης.

Αυτή εξέλιξη θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλα ερωτήματα για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, δεδομένου ότι το Πακιστάν διαθέτει ένα από τα ελάχιστα πυρηνικά οπλοστάσια στον κόσμο, ενώ ταυτόχρονα βρίσκεται σε τριβή με τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς κατηγορείται πως παρέχει άσυλο σε ισλαμιστές αντάρτες που δρουν στο γειτονικό Αφγανιστάν.

Πηγή: skai.gr